Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Sladkor v sadju
Čas branja 1 min.

Znaki, da ste netolerantni na fruktozo


U.L./Revija Liza Maja
22. 3. 2025, 13.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Za netoleranco na sadni sladkor trpi približno vsak tretji Evropejec - mnogi zanjo niti ne vedo.

Sadje
Profimedia
Da bi ugotovil netoleranco, bo zdravnik opravil poseben test.

Napenjanje, driske, včasih zaprtje ali nenadno tiščanje na veliko potrebo, a tudi utrujenost ali omotica takoj po zaužitju sadja ali sadnih sokov - to so tipični simptomi netolerance na sadni sladkor (fruktoza). Za njo trpi približno vsak tretji Evropejec - mnogi zanjo niti ne vedo. Vse skupaj je nadvse zapleteno tudi zaradi dejstva, da se pri izdelkih, ki naj bi vsebovali manj kalorij, gospodinjski sladkor vedno bolj zamenjuje s sadnim sladkorjem. Posebno priljubljeni so na primer razni glukozni, fruktozni sirupi ali pa sirupi iz koruznega škroba.

Preberite tudi:

Sadni sladkor se skriva tudi v mnogih gotovih jedeh in pecivu

Sadni sladkor se dodaja v najrazličnejše izdelke od jogurta in marmelad pa vse do sladoleda, peciva, žitnih ploščic in dietnih živil ter tudi bonbonom in vloženi rdeči pesi.

Tudi izdelki brez sladkorja niso vedno nujno dobra alternativa, saj telo na nekatere nadomestne snovi (na primer sorbit, mannit, isomalt, maltit, xylit) reagira na enak način kot na sadni sladkor. Večina ljudi dobro prenaša nadomestke sladkorja, kot so aspartam, acesulfam, saharin in ciklamat.

Vzrok za netoleranco so motnje v absorpciji sladkornih snovi v tankem črevesu. Te zato v pretežni meri neprebavljene prispejo do debelega črevesa, kamor dejansko ne spadajo. Bakterije tam sladkor razkrojijo v maščobne kisline in pline, kot so vodik, ogljikov dioksid in metan. To nato prikliče neprijetne težave.

fruktoza
Profimedia
Visoka vsebnost fruktoze je tudi v medu, suhem sadju, nekaterih brezalkoholnih pijačah in v mnogih predelanih živilih, ki vsebujejo dodane sladkorje.

Preprost test za hitro pojasnitev

Da bi ugotovil netoleranco, bo zdravnik opravil poseben test. Po zaužitju 50 gramov sadnega sladkorja na prazen želodec se izmeri, ali se po tem začnejo sproščati tipični črevesni plini.

Če se potrdi sum, to še ne pomeni, da nikoli več ne boste smeli jesti sadja. Majhna količina fruktoze večinoma ne povzroča nobenih težav. Ker grozdni sladkor (glukoza) pospešuje absorpcijo sadnega sladkorja, se večinoma dobro prenaša sadje z visokim deležem grozdnega in nizkim deležem sadnega sladkorja (med drugim banane, ananas, mandarine, češnje), toda čez dan je treba zaužiti več manjših porcij.

Tudi 1/8 litra suhega rdečega vina ali penine večinoma ne povzroča težav. Prizadeti pa večinoma ne prenašajo nerazredčenih sadnih sokov, »lahkih« napitkov, suhega sadja, marmelad, kečapa in tudi ne diabetičnih izdelkov, ki so slajeni s fruktozo ali sorbitom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.