Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Okusni dodatki
Čas branja 3 min.

So praški za dodajanje okusa hrani škodljivi?


M.D./Revija Bodi zdrava
24. 3. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Naj bo v smutiju, jogurtu ali ovseni kaši za zajtrk – izberete lahko svoj najljubši okus, potešite željo po sladkem in obogatite jed.

praški za dodajanje okusa
Profimedia
Večina praškov za dodajanje okusa vsebuje inulin, sladila in arome, ki so zdravju neškodljivi.

Praški za dodajanje okusa so koncentrirani praški z majhno kalorično vrednostjo oz. količino sladkorja, ki jedem in napitkom dodajo okus v številnih različicah, od sadnih do čokoladnih. Po navadi jih dodajamo beljakovinskim napitkom, smutijem, pijačam ali celo jedem, kot so palačinke, mafini in druge sladice.

Zaradi vsestranskosti in nizkokalorične sestave so priljubljeni pri vseh, ki pazijo na prehrano, a se kljub temu ne želijo odpovedati pestrim okusom in sladkemu, saj so alternativa za zmanjšanje vnosa sladkorja in ohranjanje motivacije pri pridobivanju kondicije ali hujšanju.

Preberite tudi:

So taki praški škodljivi?

Večina praškov za dodajanje okusa vsebuje inulin, sladila in arome, ki so zdravju neškodljivi. Nekaterim praškom so dodani tudi vitamini in minerali, kar lahko pomaga pri povečani telesni aktivnosti ali blagem pomanjkanju hranil.

Inulin je naravna, neprebavljiva vlaknina s prebiotičnim delovanjem, ki lahko, kot kažejo raziskave, izboljša črevesno floro in celo zmanjša tveganje za raka debelega črevesa. Prebiotiki so hrana koristnim črevesnim bakterijam, probiotikom, in tako lahko pomagajo pri oblikovanju zdravega črevesnega mikrobioma. Kot vlaknin na splošno tudi inulina ne moremo prebaviti. Je nizkokaloričen, ohranja stabilno raven sladkorja v krvi in nas nasiti. Zaradi teh lastnosti je odlična osnova za različne živilske izdelke, kot so na primer praški za dodajanje okusa.

praški za dodajanje okusa
Profimedia
Zaradi vsestranskosti in nizkokalorične sestave so praški priljubljeni pri vseh, ki pazijo na prehrano.

Zakaj vsebujejo arome?

Arome poskrbijo za okus. V skoraj vsakem prašku za dodajanje okusa najdemo umetne ali naravne arome, zaradi česar praški jedem dodajo različne okuse. Arome so zdravju neškodljive, saj morajo biti pred odobritvijo za uporabo v živilskih izdelkih ustrezno preverjene.

Kaj pa sladila?

Sladila, kot sta sukraloza ali steviolni glikozidi, nadomeščajo sladkor, njihova prednost pa je, da sladijo brez kalorij in hkrati varujejo zobe. Tudi pri tem ni zdravstvenih pomislekov; nasprotno, raziskave kažejo, da lahko zamenjava sladkorja s temi sladili skupaj s kalorično omejenim vnosom in telesno dejavnostjo vodi do izgube telesne teže ali jo pomaga ohranjati.

Zakaj so praški za dodajanje okusa tako priljubljeni?

Večina ljudi čuti naravno željo po sladkih jedeh, saj sladkor poskrbi za dvig energije. Obenem pa žal hitro spet povzroči lakoto, zaradi česar ponovno poiščemo sladek prigrizek. Tako se začne nezdrav začarani krog. Ljudje, ki pazijo na zdrav življenjski slog in uravnoteženo prehrano ter ustrezen vnos makrohranil, imajo pod nadzorom tudi vnos sladkorja. Če si želimo izgubiti telesno težo, ga je treba omejiti, saj to v kombinaciji z drugimi ukrepi zagotavlja kalorični primanjkljaj.

Takrat pa so uporabni praški za dodajanje okusa, ker lahko popestrijo jedi in jih naredijo zanimivejše. Nevtralnim proteinskim napitkom, navadnim jogurtom, skyru, skuti ali zrnatemu siru, tako podarite posebno noto. Odlični so za ljudi, ki želijo:

  • zaužiti manj sladkorja in kalorij,
  • preprečiti napade lakote, saj s praški zadovoljijo potrebe po sladkem,
  • izboljšati okus nevtralnih proteinskih napitkov in beljakovinskih živil ter jih narediti raznovrstnejše.
praški za dodajanje okusa
Profimedia
Praški za dodajanje okusa lahko popestrijo jedi in jih naredijo zanimivejše.

Praški za dodajanje okusa še posebej športnikom ponujajo obilo možnosti, da obogatijo svoje proteinske napitke in pijače, ne da bi s tem vnašali presežek kalorij. Pri ljubiteljih fitnesa je pogosto poudarek na prehrani z visoko vsebnostjo beljakovin, z različnimi okusi pa postane vsakodnevno uživanje napitkov in različnih beljakovinskih živil prijetnejše in pestrejše.

Na kakšen način uporabiti praške za dodajanje okusa?

  • V nevtralnih proteinskih napitkih: Zadostuje že ena žlica praška za dodajanje okusa in že imate novo različico napitka, ki je idealen pred treningom ali po njem.
  • Z vodo: Nekaj praška, zmešanega z vodo, vam lahko pomaga zadostiti dnevni potrebi po tekočini, če imate težave s pitjem navadne vode.
  • V jogurtu, skuti ali zrnatem siru: Obogatite navadni jogurt, skuto, skyr ali druga beljakovinska živila s praškom za dodajanje okusa, da dobite okusen in hranljiv vmesni obrok.
  • Pri peki: Praške za dodajanje okusa lahko uporabite tudi kot sestavino v receptih za peko ter tako obogatite torte ali mafine in hkrati prihranite kalorije.
  • V smutijih: Ena žlica praška za dodajanje okusa bo vašemu smutiju podarila posebno noto.



© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.