Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Hujšanje
Čas branja 3 min.

Vlaknine v lubenici vas bodo nasitile in preprečile prenajedanje


Tina Lucu/Revija Liza Maja
11. 5. 2025, 19.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Lubenica lahko pomaga tudi pri hujšanju, če pa se odločite za razstrupljanje organizma z lubenico, je najbolje, da razstrupljanje traja od 9 do 13 dni.

lubenica
unsplash
Med drugim lubenica tudi čisti črevesje, v zgolj 10 dneh spere sladkor in maščobe iz telesa.

Lubenica pomaga izgubljati kilograme, ker pretenta lakoto in ugodno deluje na prebavni trakt. Poleg tega je lubenica naravno sladka in vam lahko pomaga tudi takrat, ko nastopi kriza oziroma potreba po čokoladi ali sladoledu.

Vlaknine, s katerimi je lubenica bogata, vas bodo nasitile in preprečile prenajedanje. Toda čeprav je bogata s hranljivimi snovmi in ima malo kalorij, ima lubenica visok glikemični indeks.

Tisti, ki so občutljivi za dvig krvnega sladkorja, morajo biti previdni, lubenico je treba kombinirati z živili nizkega glikemičnega indeksa, recimo zoreškastimi plodovi, češnjami, rženim kruhom, lečo, jabolki ... Ni nujno, da je to v istem obroku, vendar ne pozabite, da bi morali v naslednjem obroku pojesti živila z nizkim glikemičnim indeksom, da izravnate visok glikemični indeks lubenice.

Da bi lahko po dnevih diete z lubenicoohranili proces hujšanja, zamenjajte vse sokove z navadno vodo in lubenico.

Dve rezini lubenice narežite na manjše kose in jih zamrznite. Nato pest zamrznjenih kosov dajte v kozarec in dodajte vodo. Ledena lubenica bo ohladila vodo in ji dala blag okus. Zatem, ko popijete vodo, pojejte še lubenico.

lubenica
unsplash
Da bi lahko po dnevih diete z lubenico ohranili proces hujšanja, zamenjajte vse sokove z navadno vodo in lubenico.

Z lubenico lahko tudi zmanjšate velikost obroka. Uživanje manjših obrokov je eden od najboljših načinov za izgubo kilogramov, lubenica pa vam lahko pomaga ohranjati občutek sitosti.

Preden se lotite diete z lubenico, vam predstavljamo, na katere načine je lahko pripravite in katera dejstva je dobro poznati:

Hlajenje pred jedjo

Prehladna lubenica ni najbolj zdrava. Hranite jo na sobni temperaturi in ohladiteneposredno pred jedjo.

Solata na nov način

Običajni zelenjavni solati dodajte pest do dve lubenice, narezane na kocke, malo mete in mocarele, narezane na trakce, in začinite z nekaj kapljicami balzamičnega kisa.

lubenica
Unsplash
Lubenica vam lahko pomaga ohranjati občutek sitosti.

Sadna sladica

Lubenico postrezite kot sladico - pojejte rezino do dve namesto kosa torte in se navadite uživati v naravno sladkih okusih.

Po vadbi

V mešalniku ukašite kilogram lubenice brez koščic,skodelico hladne vode in dve žličkilimoninega soka.

Preberite tudi:

Jedilnik

1. dan

Zajtrk: rezina lubenice, skodelica kave ali zelenega čaja

Kosilo: 150 g kuhane puste govedine, 150 g kuhanega riža, rezina lubenice 

Večerja: 100 g svežega kravjega sira, rezina integralnega kruha, rezina lubenice

2. dan

Zajtrk: rezina lubenice, skodelica kave ali zelenega čaja

Kosilo: 100 g kuhanih piščančjih prsi,rezina kruha, rezina lubenice 

Večerja: 100 g ribe z žara, 100 g kuhanega riža, 2 rezini lubenice

3. dan

Zajtrk: rezina lubenice, rezina toasta, skodelica kave ali zelenega čaja 

Kosilo: 50 g testenin s paradižnikovo omako, 3 rezine lubenice 

Večerja: zelenjavna solata, neomejena količina lubenice

lubenica
Unsplash
Lubenica ima malo kalorij, saj vsebuje le 46 kalorij ali 193 kj energije na skodelico narezane lubenice.

4. dan

Zajtrk: 2 rezini lubenice

Kosilo: brokolijeva juha, rezina kruha, 2 rezini lubenice

Večerja: 3 srednje veliki krompirji,pečeni v pečici, 2 rezini lubenice 

5. dan

Zajtrk: 3 rezine lubenice

Kosilo: 150 g kuhane puste govedine, neomejena količina lubenice 

Večerja: rezina kruha, 100 g kravjega sira, 3 rezine lubenice

Pa še recept za osvežilno solato iz lubenice in sira feta:

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 manjša lubenica (ohlajena),
  • 150 sira feta,
  • meta,
  • pest pinjol

Priprava:

Lubenico razpolovimo in vsako polovico razrežemo na ožje rezine. Ločimo jih od lupine in narežemo na 2 cm velike koščke. Z noževo konico iz koščkov odstranimo čim več pešk. Koščke lubenice odcedimo, da odteče čim več soka.

Meto oplaknemo pod tekočo vodo in otresemo. V ponvi na suho popražimo pinjole. Med praženjem jih premešamo, da se enakomerno popražijo. Popražene pinjole stresemo v skledico in ohladimo.

Koščke lubenice razporedimo po solatnih krožnikih. Po vrhu nadrobimo feto in posujemo pinjole. Metine lističe natrgamo na manjše koščke in jih potresemo po solati.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.