© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Priljubljena jed iz planinskih koč: žganci, kot so jih delali nekoč


Barbara Slivnik
23. 7. 2025, 12.00
Posodobljeno
24. 07. 2025 · 22:47
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Spremljajo številne tradicionalne jedi in so obvezna planinska malica. Pripravimo jih skupaj.

zganci.png
Dober tek
Žganci so tradicionalna jed, ki ne sme utoniti v pozabo

Kako pripravimo žgance

Odvisno, koga vprašate. Kot je značilno za tradicionalne jedi, se ljudstvo tudi pri žgancih ne more zediniti, kateri recept je pravi. Žganci so lahko pripravljeni iz ajdove, pšenične, koruzne, ječmenove, pirine, ržene ali kamutove moke (ali njihovih zmesi), krompirja, fižola ali prosene kaše.

Kadar sestavine združimo in krompirju, na primer, dodamo moko ali koruzo, takšnim žgancem pravimo oženjeni žganci. Dober primer takšne ženitve so pohorski žganci oziroma olbič, pri katerih združimo krompir in koruzno moko.

Koroški žganci, gorenjski žganci in tako naprej

Najstarejši način priprave žgancev naj bi izviral iz Koroške – to so požgani žganci.

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

25 min
Enostavno

Nekoč so jih pripravljali na žerjavici na odprtih kuriščih, danes pa jih pripravimo tako, v vroči kozici z debelim dnom popečemo moko na suho in ji, še preden porumeni, z zajemalko postopoma dodajamo osoljeno vrelo vodo. Če želimo, da so kepice večje, dodamo malce več vode, če želimo, da so žganci bolj drobni in suhi, pa manj.

Najpogostejši, a ne najenostavnejši način priprave izhaja iz Gorenjske.

ZGANCI POSTOPEKIMG_0578.JPG
Dober tek
Žgance lahko pripravimo na več načinov

V visokem loncu zavremo osoljeno vodo in vanjo stresemo moko.

ZGANCI POSTOPEKIMG_0582.JPG
Dober tek
Tako pripravimo žgance po Gorenjsko

V kepo, ki nastane, z ročajem kuhalnice napravimo luknjo, da voda prekuha moko v notranjosti kepe.

ZGANCI POSTOPEKIMG_0592.JPG
Dober tek
Ocvirki so obvezna sestavina

Večino vode, ki ji pravimo žgančevka, nato odlijemo in prihranimo, žgance pa na drobne koščke zdrobimo z dvorogeljnimi vilicami.

ZGANCI POSTOPEKIMG_0591.JPG
Dober tek
Priprava žgancev zahteva nekaj potrpežljivosti

Na Štajerskem in Dolenjskem naj bi bil postopek podoben gorenjskemu, le da zmes iz kuhane moke prestavimo na deščico in narežemo z vilicami ter nožem.

Žganci z zabelo – to je tisto pravo

Žgance najpogosteje zabelimo z ocvirki in mastjo, ki jih posebej popražimo in dodamo ob koncu priprave. Maščobo lahko dodamo že med mešanjem žgancev in si s tem olajšamo postopek drobljenja. Odlična spremljava bosta še slanina ali zaseka, pa tudi čebula, popražena na olju (v Prlekiji jo pripravijo z bučnim oljem).

krvavice-s-kislim-zeljem-in-krompirjevimi-zganci-768x512.jpg
Z jedmi, kot so krvavice, kislo zelje in krompirjevi žganci, si maškare naberejo moči za pustno rajanje.

Žganci kot samostojna jed ali priloga

Žgance lahko postrežemo s kislim mlekom (še najraje domačim) ali pa z ocvrtimi jajci. Jurjeva kapa pravijo posebni omleti iz jajc, moke in vode. Maslenik (tudi masovnik ali masunjek) je značilna gorenjska priloga iz moke, ki jo zakuhajo v vroči smetani. Slepa žonta pa je odlična jed, pri kateri podmet iz moke zakuhamo v smetani, sladkem in kislem mleku. Žgance je treba dodati tudi klobasam, krvavicam in drugim mesninam, pa obari, golažu ali zelenjavni juhi.

Nasveti za pripravo žgancev, ki jih ne smete spregledati

  • Žgančevko, tekočino, ki nastane ob kuhanju žgancev, odlijemo in prihranimo. Po potrebi jo postopoma primešamo žgancem, kadar so ti presuhi, a pri tem ne smemo pretiravati. Če bo vode preveč, bo žgance težko zdrobiti na drobne koščke. Morebitno preostalo žgančevko lahko uporabimo za pripravo mase za palačinke ali za odličen kruh.
  • Čeprav za glavnino okusa pri žgancih poskrbita mast in sol, je ključna tudi uporaba kakovostne moke. Najboljša izbira bo sveže mleta, zračna in mehka moka iz najbližjega mlina
  • Da bodo ajdovi žganci še bolj okusni in voljni, jim lahko dodamo malo pšenične moke. Stari recepti tega nasveta ne vključujejo, saj so nekoč ajdovo moko večinoma mleli iz oluščenih semen, zaradi česar je bila mehkejša.
  • Žgance lahko pripravimo tudi vnaprej in jih pred postrežbo le pogrejemo. Vnaprej lahko skuhamo tudi moko za žgance. Tako bo ohlajene še lažje zdrobiti na manjše koščke.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.