Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

To se zgodi v telesu, ko poleti spijete kavo in ne pijete dovolj vode


Tina Lucu
13. 6. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Te dni, ko je vročinski val zajel naše kraje, bi morali svojemu telesu posvetiti več pozornosti, da nam nekatere razvade ne bi povzročale zdravstvenih težav.

kava.jpg
Profimedia
Pri pitju kave bi se bilo bolje izogibati kavi z aromami in dodatki, sirupi, sladkorji in sladili.

Še zlasti morate biti pozorni tisti, ki si ne morete predstavljati jutra brez kave. Po nasvetu zdravnika je zaželeno vedeti, kako na telo pri visokih temperaturah vpliva vaš najljubši napitek za prebujanje, saj se tako lahko izognete stranskim učinkom.

Smernice morajo upoštevati tudi popolnoma zdravi ljudje, saj tudi ti niso imuni za nevarnost peklenske vročine. Zdravnik, ki že leta dela na urgenci, poudarja, da »nas kava poleti zlahka zavede«, odkriva pa tudi, kako jo najbolje piti v vročih dneh.

Tri majhne ali ena velika

Kava vodi do zmanjšane hidracije, vendar si lahko privoščimo dve do tri majhne skodelice ali eno veliko, če zraven pijemo veliko vode. Kava je diuretik, zato povzroča izgubo tekočine iz telesa, kar nas lahko zavede, da mislimo, da smo hidrirani, tudi če nismo. Pri pitju kave bi se bilo bolje izogibati kavi z aromami in dodatki, sirupi, sladkorji in sladili. Najbolje bi bilo, če bi kavo spili doma - si skuhali domačo kavo ali ekspreso brez dodatkov in sladkorja,« je povedal zdravnik.

pitje kave, jutranja kava
Profimedia
Kava je diuretik, zato povzroča izgubo tekočine iz telesa, kar nas lahko zavede, da mislimo, da smo hidrirani, tudi če nismo.

Po drugi strani pa je tudi slavni srbski primarij Petar Borović velik nasprotnik kave, še zlasti v vročih poletnih temperaturah. Za srbsko revijo Story je povedal:

»Kavo, ki je običajno zelene barve, pražimo na visokih temperaturah, dokler ne počrni, na več kot 270 stopinjah, tudi do 300. Takrat ogljikove vezi v kavi razpadejo in nastane 19 rakotvornih snovi. Napaka je, da marsikdo dan začne s kavo namesto z vodo, saj ena skodelica kave iz telesa izloči sedemkrat več tekočine, kot smo je vnesli. In telo išče vodo, zato se tkiva izsušijo, začnejo se spremembe v ožilju,« pravi Borović.

Vroča kava je poleti nevarna

Poudarja, da kava v vročem vremenu povzroča dodatno težavo, saj spodbuja izločanje tekočine, poleti pa je to lahko še zlasti nevarno, saj povečuje verjetnost dehidracije. Ni dovolj, če vemo, da je kava diuretik in jo zato pijemo z vodo. To je tako, kot če nekomu gori hiša, pa doda malo vode, a tudi malo bencina. Kava nam torej škodi, ni koristna, zato tudi poleti kave ne smemo piti.

»Tako kot alkohol tudi kava pospešuje uriniranje. In s tem ne pridobimo nič, povzročimo samo škodo. Zakaj bi si povzročali nepotrebno škodo?« se sprašuje dr. Borović. Še posebno je nasvet namenjen ljudem z nizkim krvnim tlakom.

»Po skodelici kave srce izgubi ritem za tri ure. Ljudje pa pijejo kavo z izgovorom, da imajo nizek krvni tlak. Popita kava deluje na nadledvično žlezo, poskrbi za izločanje stresnega hormona, ki ga imamo vsi dovolj, pritisk se takrat res dvigne za nekaj časa in kava potem človeka zbudi.

Ampak to je isto, kot da te nekdo klofuta. Ob tem klofuta traja kratek čas, kava pa ostane v telesu 72 ur. Ne smemo pozabiti, da kava, čeprav zvišuje pritisk, kot diuretik spodbuja uriniranje, tako da bo pritisk zagotovo spet padel. Zato je bolje začeti dan z vodo, tudi če imate nizek krvni tlak.«

»Voda uravnava vse v telesu, zato je najbolje popiti dva kozarca zjutraj, temperatura pa naj bo od 16 do 18 stopinj,« je sklenil dr. Borović.

Namesto kave poleti priporoča pitje metinega, lipovega ali hibiskusovega čaja, po želji z medom, ohlajenega, pa tudi limonado.

pitje kave, kava
Profimedia
Po skodelici kave srce izgubi ritem za tri ure.

Topla ali hladna kava - katera je boljša?

Ko gre za hladno ali vročo kavo, je odločitev večinoma odvisna od osebnega okusa ali letnega časa. Vendar temperatura ni edini pomemben dejavnik. Poleg okusa in temperature je zagotovo pomemben tudi vonj.

Ali ti dve različici kave različno vplivata na človeško telo in organizem?

Strokovnjak Majid Basit namreč trdi, da raziskav na to temo ni veliko, da pa je dokazano, da ima vroča kava večje količine zdravju koristnih antioksidantov. Čeprav je študija iz leta 2020, ki jo je izvedlo Ameriško kemijsko združenje, pokazala, da vroča metoda kuhanja proizvede več kofeina kot hladna, sta obe različici kave dober vir kofeina, razlika namreč ni velika.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.