Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Je zažgan opečenec res škodljiv?


Revija Maja
21. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nova opozorila o tem, da je preveč pečena hrana škodljiva za uživanje, kažejo na povezavo med kemikalijo, imenovano akrilamid, in rakom.

opecenec.jpg

Opozorilo je izdala Agencija za varno hrano iz Velike Britanije in ob tem poudarila, da naj pri pripravi hrane težimo k zlati barvi in naj jedi ne pečemo toliko časa, da so že temno rjave ali celo črne. Pri peki na visokih temperaturah se v škrobnatih jedeh namreč začne tvoriti akrilamid, za katerega so ugotovili, da pri živalih povzroča raka in poškodbe DNK. Raziskave vpliva akrilamida na ljudi doslej še niso bile narejene.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.