Hujšanje pozimi: Poskusite jedi iz stročnic, ki res delujejo
Nedavne študije so razkrile idealno novico za vse, ki obožujejo konkretne jedi – stročnice topijo trebušno maščobo hitreje kot zelena solata.
Odlična dieta za jesensko in zimsko obarvane dni! Dovoljeno je pojesti do eno skodelico stročnic na obrok, zraven pa obilo pustih beljakovin in po možnosti zelenjavo brez škroba. Jedem dodajte poljubne začimbe.
Takole vztrajajte šest dni, sedmi dan pa si le privoščite, kar vam je volja. Ko vas bo bobek pripeljal do vitke postave, pa se še naprej poskušajte držati kar najbolj zdravega jedilnika in večini jedem dodajati po pol skodelice stročnic. To je vsa umetnost vitkega in zdravega življenja.
Shujševalna primerjava
Že leta 2012 so se dietologi lotili primerjave skupine ljudi, ki so med vsakim obrokom, naj je bil mesni ali zelenjavni, pojedli pol skodelice fižola ali graha oziroma katere druge stročnice, in skupine tistih, ki so se stročnicam na daleč izogibali. Ugotovili so, da so prvi shujšali enako hitro in učinkovito kot prostovoljci, ki so skrbno načrtovano vsak dan pojedli za 500 kalorij hrane manj. Ni vam treba odmerjati porcij ali seštevati kalorij, še celo telovaditi ne!
Fižolova čarovnija
Izkazalo se je torej, da imajo stročnice, paradoksalno, tako učinkovite shujševalne učinkovine, da je z njimi hujšanje hitrejše, predvsem pa lažje, kot če bi se povsem odpovedali dobrotam iz skupine ogljikovih hidratov.
Še več, stročnice vam omogočajo »dostojno« topljenje kilogramov, brez volčje lakote ali želje po nezdravih, predelanih ogljikovih hidratih, ki po navadi nastopi, če so na vašem jedilniki le puste beljakovine in zelena solata.
Ogljikovi hidrati so pač osnovno pogonsko gorivo našega telesa, brez njih izgubljate voljo po gibanju in celo učenju, razmišljanju, kajti ogljikovi hidrati so najpomembnejša hrana za živčne povezave v možganih.
Predlogi jedilnika za en dan
Zajtrk:
1. Dve jajci, pripravljeni po želji in servirani čez pol skodelice kuhanih poljubnih stročnic.
2. Namaz iz posnete skute in pretlačenega fižola s polnozrnatim krekerjem, pol skodelice posnetega jogurta.
Kosilo:
1. Fižolova solata, ki jo pripravite tako, da dve žlici vinskega kisa zamešate z dvema žličkama oljčnega olja ter nekaj origana in prelijete čez skodelico kuhanega ali konzerviranega poljubnega fižola. Dodajte narezan paradižnik, papriko in zeleno. V solato vmešajte še nekaj kock sira feta.
2. Fižolova juha z ajdovo kašo, ki jo pripravite tako, da pol skodelice fižola skuhate v slani vodi, in ko je še malo trd, dodate žlico ajdove kaše, sesekljan česen in poper. Na žlici olja prepražite čebulo, posujte s papriko ter prilijte nekaj žlic mrzle vode. Zlijte k fižolu in pustite, da še nekaj minut vre na zmernem ognju.
Večerja:
1. Pust goveji zrezek ali piščančje meso, pripravljeno z gobicami, ter velika skleda pisane solate s pol skodelice fižola iz pločevinke.
2. Tortilja, napolnjena s 120 grami pustega mletega mesa, ki ste ga prepražili na žlici olja s sesekljano čebulo, strokom česna ter pol skodelice fižola iz pločevinke. Dodajte še čajno žličko čilija, mleto kumino in ščepec rdeče paprike. Okrasite pa z zeleno solato in naribanim sirom.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se