Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdravilen plevel
Čas branja 3 min.

Rastlina, ki ste jo uživali kot otroci, ima številne zdravilne učinke


Tina Lucu/Revija Liza Maja
16. 3. 2025, 06.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Čeprav sodi med plevel, cikorija ali navadni potrošnik zavzema posebno mesto v ljudski medicini. Uporablja se tudi kot nadomestilo za kavo.

Cikroija
Shutterstock
Korenina cikorije se lahko uporabi kot nadomestilo za kavo, kar je tudi njena najbolj poznana uporaba.

Cikorija je okusna rastlina, ki so jo poznale že naše babice. Odlična je za vse, ki živijo aktiven življenjski slog, saj blagodejno vpliva na počutje in je vir dragocenih prehranskih vlaknin. Skrivna moč cikorije celotno telo in duha okrepi z dodatno mero energije za premagovanje vsakodnevnih izzivov.

Čeprav sodi med plevel, cikorija ali navadni potrošnik zavzema posebno mesto v ljudski medicini. Je razširjena travniška rastlina, znana po izjemni plavi barvi cvetov. Vsak njen del je zdravilen, še posebej pa korenina.

Cikorijina korenina ima kar precej neverjetnih preverjenih pozitivnih učinkov pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav in bolezni. Seveda po zaslugi naravnih sestavin, ki jih vsebuje. 

Zmleta korenina cikorije se lahko uporabi kot primerno nadomestilo za kavo, kar je tudi njena najbolj poznana uporaba še od davnih časov, seveda pa obstaja še mnogo drugih koristnih uporab te rastline.

Ljudska medicina jo šteje za univerzalno zdravilo. Pa si poglejmo zdravstvene prednosti cikorije in njene korenine:

Spodbuja prebavni sistem

Najbolj poznana zdravilna lastnost cikorije je njen pozitivni učinek na prebavni sistem. Bogata je z inulinom, vlaknino, ki neguje črevesno floro ter pomaga k razgradnji maščob in rednemu odvajanju blata. Prav tako cikorija izboljšuje absorpcijo hrane v telesu, s čimer zmanjšuje možnost pojavljanja želodčnih težav, oksidacije in druga nelagodja, ki jih težavna želodčna prebava povzroča.

Antioksidantne lastnosti

Cikorijina korenina je bogata s polifenoli, ki so močni antioksidanti. Z uporabo cikorijine korenine lahko povečamo količino teh elementov v krvnem obtoku. To zagotavlja zaščito mnogih telesnih funkcij, med drugim delovanja srca in imunskega sistema. Cikorija imaprotiglivične in protimikrobne lastnosti, ki pomagajo varovati organizem pred škodljivimi bakterijami.

Preberite tudi:

Razstruplja jetra in ledvice

Znanstvene raziskave so dokazale, da je cikorija dobra zajetra in ledvice, saj odlično čisti strupe in spodbuja ta vitalna organa. Znano je, da je cikorija uspešna pri zdravljenju zlatenice. Zaradi vseh teh lastnosti je uporabna tudi pri zdravljenju žolčnih kamnov.

Bori se proti boleznim srca

Inulin, ki se nahaja v cikoriji, spodbuja dobro zdravje prebavil in pomaga tudi proti boleznim srca. Vlaknine, ki so v korenini, lahko znižajo krvni tlak, če ga povzroča povišan holesterol LDL. Korenina je tudi polna antioksidantov, ki izboljšajo ravnovesje plazme in krvi v telesu in s tem zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja.

cikorija
profimedia
Korenina cikorije je najbolj uporaben in najbolj znan del rastline, saj je polna zdravilnih snovi.

Zmanjšuje vnetje in bolečino pri artritisu

Ena od glavnih zdravstvenih koristi cikorije so njeneprotivnetne lastnosti. Ugotovljena je njena moč proti bolečinam pri artritisu, osteoartritisu in revmi. Cikorija lahko vpliva, da bolečine v mišicah in sklepih popustijo. Polifenoli, ki jih vsebuje rastlina, delujejo tako, da povrnejo ravnovesje krvnih celic in se dobro borijo proti vnetju.

Spodbuja hujšanje

Poleg inulina cikorijina korenina vsebuje tudi oligofruktozo. Obe sestavini zmanjšujeta apetit in s tem spodbujata izgubo teže. Pri tem inulin ne dviguje ravni sladkorja v krvi in s tem ne povečuje možnosti za nastanek diabetesa. Oligofruktoza spodbuja ravnovesje mikroorganizmov v črevesju. Ugotovili so tudi, da je korenina cikorije odličen nadomestek sladkorja, saj ima sladek okus, a ne povzroča dviga ravni glukoze v krvi.

Blaži zaprtje

Zaradi topnih vlaknin, vitaminov in hranljivih snovi, ki jih cikorija vsebuje, pomagak dobremu delovanju debelega črevesa, vzdržuje funkcije in proizvodnjo želodčnih in črevesnih sokov. Zmanjšanje težav z zaprtjem obenem zmanjšuje tveganje za bolezni prebavil, vključno z rakom debelega črevesa in želodca.

slabost, bruhanje, prebava
Profimedia
Cikorija vsebuje inulin, prebiotično vlaknino, ki spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju. To pomaga pri boljši prebavi.

Povečuje odpornost

Cikorija ima antibakterijske, protiglivične, antioksidativne in probiotične lastnosti, ki pomagajo pri odstranjevanju škodljivih stranskih proizvodov. Cikorijina korenina krepi odpornost, telo pa je na ta način sposobno, dase ubrani pred smrtno nevarno boleznijo.Raziskave so pokazale, da ima ta rastlina tudi protitumorske lastnosti, ki lahko upočasnijo rast nekaterih vrst raka.

Zmanjšuje tveganje za diabetes

Cikorija vsebuje protein adiponektin, ki uravnava raven glukoze v krvi in je tako uporaben v preventivi pred sladkorno boleznijo. Spodbuja razgradnjo maščobnih kislin, kar vodi do rednega odvajanja. Uporaba cikorijine korenine šteje za naravno metodo za nadzor in se pogosto uvaja za morebitno zdravljenje ob standardni terapiji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.