Ta citrus je še boljši kot limona in dviguje dober holesterol
Bergamotka, ki izvira iz Italije, je že dolgo nepogrešljiva v svetu nege, lepote in kulinarike, zadnje čase pa se vse bolj uveljavlja tudi kot superživilo.

Bergamotka (Citrus bergamia), citrus, ki izvira iz Italije, je dobila ime po Bergamu. Na prvi pogled je videti kot limona, a izstopa z edinstvenim, bolj cvetličnim aromatičnim okusom in močnejšimi zdravilnimi lastnostmi. Znana je v obliki blagodejnega eteričnega olja in kot sestavina v najbolj imenitnih parfumih, zadnje čase pa dobiva vse več veljave tudi v zdravi prehrani. Njena aromatična lupina in sok jo uvrščata med superživila, ki še prekašajo običajne citruse, kot sta limona in pomaranča.
Mikrohranila in zdravstvene koristi
Bergamotka vsebuje vitamina C in E, polifenole, flavonoide, kalij in magnezij. Pomaga pri:
- Visokem holesterolu
- Vnetnih stanjih
- Prebavnih težavah
- Stresu in tesnobi
- Kožnih težavah (akne, ekcemi)
- Oslabljenem imunskem sistemu
- Visokem krvnem sladkorju
- Težavah s kostmi

Učinek bergamotke na holesterol in kosti
Bergamotka ima torej mnoge koristne učinke, kar zadeva kurativo in preventivo, v prvi vrsti pri zdravju srca in krvi. Številne novejše študije, denimo objavljene v znanstvenih revijah Frontiers in Pharmacology in Journal of Functional Foods, kažejo, da redno uživanje 100-odstotnega bergamotkinega soka v 6–12 mesecih izboljša lipidni profil.
S tem se torej zmanjša tveganje za vnetja in obolenja, v prvi vrsti srčno-žilne bolezni. Bergamotka znižuje raven LDL oziroma slabega holesterola in zvišuje HDL, torej dobrega holesterola zaradi flavonoidov, kot sta naringin in hesperidin. Po raziskavah Univerze v Cambridgeu imata prav tako pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega metabolizma kosti.
Recepti z bergamotko
Osvežilni bergamotkin koktajl
Sestavine: 50 ml 100-odstotnega bergamotkinega soka, 200 ml vode, 1 žlica medu, led, za okrasitev limona in meta ali melisa.
Priprava: Zmešajte sok, vodo in med, dodajte led, okrasite in postrezite.

Solata z bergamotko
Sestavine: 1 bergamotka (sok in lupina), rukola, orehi, feta sir, olivno olje.
Priprava: Zmešajte sok in naribano lupino z olivnim oljem za preliv, prelijte čez rukolo, orehe in feto.
Bergamotkin čaj
Sestavine: 1 žlička posušene bergamotkine lupine, 250 ml vrele vode, limona.
Priprava: Lupino prelijte z vrelo vodo, pustite stati 5 minut, dodajte limono.
Granita po sicilijansko
Sestavine: 4–5 bergamotk (za približno 250 ml soka), 200 ml vode, 100 g sladkorja, za okrasitev meta
Priprava: Iztisnjen sok zmešajte z vodo in s sladkorjem ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Mešanico vlijte v plitev pekač, postavite v zamrzovalnik in vsake 30 minut z vilicami premešajte, da nastanejo grobi kristali, kar traja približno 3–4 ure. Postrezite v ohlajenih kozarcih, okrašeno z lističi mete.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se