Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recept
Čas branja 1 min.

Letos namesto klasičnega pripravite angleški zajtrk, ki navduši


Tina Lucu/Revija Liza Maja
19. 4. 2025, 22.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če nimate tradicionalnega praznovanja velike noči, pripravite za popestritev angleški zajtrk, ki bo vse nasitil do poznega popoldneva.

angleški-zajtrk
Profimedia
Čeprav Britanci ne slovijo ravno po bogati kulinariki, je njihov angleški zajtrk znan po vsem svetu. Vključuje strogo določena živila, ki se že stoletja ne spreminjajo.

Tradicionalni angleški zajtrk je obilna jutranja jed, ki vključuje različne sestavine, pripravljene tako, da zagotavljajo bogat okus in dolgotrajno sitost. Ta zajtrk je priljubljen v Veliki Britaniji in ga pogosto postrežejo v pubih, hotelih ter družinskih domovih ob koncu tedna.

Klasičen angleški zajtrk vsebuje:

  • Jajca – ocvrta, lahko pa tudi umešana ali poširana.
  • Slanina – hrustljavo popečena ali mehkejša, odvisno od okusa.
  • Klobase – tipično angleške svinjske klobase, bogate z začimbami.
  • Pečen fižol – običajno v paradižnikovi omaki.
  • Pečeni paradižniki – razpolovljeni in rahlo popečeni na ponvi.
  • Gobe – prepražene na maslu ali olju.
  • Toast ali ocvrti kruh – pogosto namazan z maslom.
  • Črni puding (black pudding) – tradicionalna krvavica (po želji).
  • Hash browns (krompirjevi polpeti) – dodatek, ki ni vedno na krožniku, a je zelo priljubljen.

Celoten obrok se pogosto postreže z vročo skodelico čaja ali kave ter pomarančnim sokom.

angleški-zajtrk
Profimedia
Pri angleškem zajtrku so na krožniku tipično ocvrta slanina, ocvrta jajca in klobase.

Recept za domači angleški zajtrk

Sestavine (za 2 osebi):

  • 4 rezine slanine
  • 4 svinjske klobase
  • 2 jajci
  • 1 skodelica pečenega fižola v paradižnikovi omaki
  • 1 večji paradižnik
  • 4 srednje velike gobe
  • 2 kosa kruha (toast ali beli kruh)
  • maslo ali olje za peko
  • sol in poper po okusu
angleški-zajtrk
Profimedia
K angleškemu zajtrku navadno postrežejo pomarančni sok ter skodelico črnega čaja (english breakfast) ali kave.

Priprava slanine in klobas: V večji ponvi segrejte malo olja. Dodajte slanino in jo pecite 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postane hrustljava. Nato jo prestavite na krožnik. V isto ponev položite klobase in jih pecite na srednjem ognju približno 10 minut, da postanejo zlato rjave.

Priprava zelenjave: Paradižnik prerežite na pol in ga popecite na ponvi, dokler rahlo ne karamelizira. Gobe narežite na debele rezine in jih prepražite na maslu. Po želji jih rahlo solite.

Preberite tudi:

Priprava jajc: V manjši ponvi segrejte malo olja in na srednjem ognju specite jajca (ocvrta ali umešana, po želji).

Fižol in kruh: Pečen fižol segrejte v majhni kozici na nizkem ognju, občasno premešajte. Kruh popecite v opekaču ali na ponvi in premažite z maslom. Postrežba naj bo v znamenju smeha in dobre glasbe.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.