Mehanizem, ki nas ohranja pri življenju
Naš imunski sistem je kot zaščitna odeja, ki škodljive vplive, razne viruse, bakterije in druge bolezni drži stran od nas.

Naše telo se namreč nenehno bojuje. Vsak dan vdihnemo in pojemo na tisoče bakterij, virusov in toksinov, drugi nas napadejo skozi morebitne praske ali ureznine. Teh bitk navadno sploh ne opazimo, vendar je naš imunski sistem nenehno sredi boja. Ljudje tega pogosto ne cenijo, čeprav je imunski sistem mehanizem, ki nas ohranja pri življenju.
Či ali vitalna življenjska energija
V tradicionalni kitajski medicini (TKM) pravimo, da ima nekdo, ki je zdrav in vesel, dober oziroma izrazit či. Či ima veliko različnih vlog v našem telesu. Vsak organ, element ima svoj či. Za dober imunski sistem moramo ohranjati notranje organe in telesne tekočine v ravnovesju. To dosežemo s krepitvijo energije či na več različnih načinov.
Za krepitev imunskega sistema so po TKM najpomembnejša tri področja:
- energija vranice in želodca,
- energija pljuč,
- energija ledvic.
Vranica in želodec
Želodcu pravimo »morje žita in vode«, saj se vse asimilira prav v njem, medtem ko ima vranica za nalogo, da vse skupaj transportira in razpršuje po telesu. Absorpcija in gibanje sta tako glavni zadolžitvi omrežja vranice in želodca, s čimer skrbita za ohranjanje glavne življenjske porojstvene (postnatalne) energije či ali energije hovtjan. To po rojstvu pridobimo s hrano in tekočino, predrojstveno energijo či ali energijo šjantjan pa podedujemo od staršev in se skladišči v ledvicah.

Negativne posledice za vranico in želodec
Kadar je naš ritem prehranjevanja moten (neredna in nepravilna prehrana), se vranična energija poškoduje. Tako začneta hrana in voda v telesu zastajati in se ne moreta preoblikovati. Usta izgubijo sposobnost za razlikovanje okusov, okončine postanejo mlahave in utrujene (občutek teže), v predelu želodca in trebuha se čutijo napetost, napihnjenost, slabost, pojavi se lahko diareja ali motnje v prebavi in odvajanju blata.
Redna in pravilna prehrana je tako ključ za zdravje naše vranice in želodca. Zavedati se namreč moramo, da se simptomi kažejo tudi pri drugih organih, kar včasih postane težava pri postavljanju samodiagnoze, pa tudi diagnoze v zahodnem medicinskem sistemu.
Hrana, ki krepi vranico in želodec
Vranici ustrezata rumena barva in sladkast okus. V splošnem lahko rečemo, da ji dobro denejo soja, repinec, svetlobni koren (chinese yam), ječmen, proso, por, buče, jabolka, rumenjaki, koruza, datlji, žižule, med in še bi lahko naštevali. Za želodec je prav tako pomemben kardamom, ki blaži želodčne težave, kot so bolečina v žlički, napihnjenost, slabost, krči itd. Vranici ustrezata ingver in cimet, vendar le takrat, ko se njena šibkost ne pojavi zaradi jetrnega ognja.
Krepitev imunskega sistema z vranico in želodcem
Poleg zgoraj omenjenega je za imunski sistem poglavitno, da poskrbimo za zdravo prebavo, redno odvajanje blata in s tem izločanje strupov iz telesa.
Zeliščne formule, ki so še posebej znane kot koristne za imunski sistem, so: middle form (budžong jiči), dolichos form (šenling bajdžu), angel eight form (badžen – dobro za kri), hvangči ali astragalus, Radix codonopsis ali dang šen, Radix glycyrrhizae ali gan cao. Zelišča se lahko uživajo v obliki že narejenih formul, čajev ali granul.

Pljuča – element kovina določa, kakšen je naš imunski sistem
Pljuča v TKM imenujemo mojster ali častnik vitalne energije či, saj z vdihom in izdihom prenašamo najrazličnejše tokove po telesu. Močna in zdrava pljuča skrbijo, da se z izdihom telo lahko očisti škodljivih vplivov. Ti se lahko v telo naselijo z vdihom, ko iz okolice dobimo v telo razne bakterije in viruse, še zlasti v času prehladnih obolenj. Element kovina tako določa, kakšen je naš imunski sistem.
Pljuča so izredno občutljiva za izsušenost in pretiran hlad ali vročino. S svojo esenco vlažijo preostale notranje organe, kadar pa so preobremenjena, jih lahko preveč ali premalo navlažijo, kar zmoti njihovo normalno delovanje. Kadar je pljučna energija či motena, se lahko pojavi kašelj ali izcedek iz nosu.
Pljučni či je z možgani povezan v zgornjem predelu, z vranico pa v spodnjem predelu telesa. Prav tako je pomembna povezava pljuč in ledvic, saj se zaradi motene ali nezdrave ledvične energije, ki se dviguje in razpršuje navzgor, pojavijo neravnovesja pljučnega delovanja.
Telesne dlake in lasje odražajo naše delovanje pljuč
Kadar so naši lasje močni, sijoči in zdravi, je takšno tudi stanje naših pljuč oziroma to pomeni, da ima oseba dovolj pljučne energije či. Lasje, ki močno izpadajo, so nekakovostni, poškodovani, izsušeni ali pretirano mastni, nakazujejo, da je pljučna energija izčrpana ali je je premalo in tako s svojo močjo ne more v polni meri prenašati krvi, hranilnih snovi in drugih telesnih tekočin do glave in možganskega predela, s katero bi se lahko nahranila lasne korenine.

Za dober imunski sistem moramo krepiti pljučno energijo jang
Obrambna energija pljuč je zelo krhka in škodljivi vplivi okolja – v prehodnih obdobjih še posebno veter, vlaga, suhost in vročina – jo zlahka poškodujejo. Pljučno energijo je najbolje krepiti z zunanjimi športnimi aktivnostmi, kot so lahkoten tek, hitra hoja, hoja v gozdu, ob vodah in parkih, kjer je veliko zelenja in dreves. Zaželeno je izvajati dihalne vaje ter vaje či gonga, ki krepijo pljuča.
Hrana za pljuča
Pljuča se jeseni hitri izsušijo, zato je treba piti veliko tople tekočine in jesti obilo sveže in kuhane zelenjave ter sadja, drugače se lahko začenjajo pojavljati kašelj in druge bolezni pljuč in dihal. Za pljuča se priporoča piti in jesti posušene lilijine cvetove (lahko kot čaj ali v najrazličnejših jedeh), saj lepo navlažijo in okrepijo pljuča.
Pljuča so povezana z belo barvo in ostrim okusom. Najbolje jih krepimo, če uživamo cvetačo, hruške, tofu, ingver, česen, čebulo, mandlje, drobnjak, koren lotusa, šalotko, timijan, rožmarin, majaron, pehtran, semena koriandra, muškatni orešček, repo, gorčico, beli riž, parmezan, ribje olje, kolerabo, wasabi, hren in baziliko.
Zelišče, ki krepi pljučno energijo, je Radix saposhnikoviae ali fang feng, Chrysanth form ali sangdžu ganmao pa skrbi, da škodljive vplive izloča iz telesa.
Ledvice
Ledvice so po kitajski medicini najpomembnejši organ, saj se v njih skladišči esenca džing, brez katere ni življenja. Esenca se spreminja v kri in či in je izvor prvotnega jina in janga. Rast, zorenje in razmnoževanje osebe tako urejajo ledvice. Esenco džing dobi vsak posameznik ob spočetju od staršev in je odločilna za rast in razvoj. Po rojstvu se ledvična esenca postopoma povečuje in postane obilna, ko se telo razvija. Med adolescenco je na vrhuncu, da spodbudi dokončen razvoj organov, s starostjo pa začne upadati. Ko se izčrpava, se tudi funkcije organov upočasnijo in prihaja do več neravnovesij in upada imunskega sistema.
Ledvični jin in jang
Ledvična esenca ustvari ledvično energijo či, ki se preoblikuje v ledvični jin in jang, ki opravljata različne funkcije v telesu. Ledvični jin je temelj tekočine jin celotnega telesa in je odgovoren za nego organov in tkiv, ledvični jang pa je temelj energije jang vsega telesa in skrbi za ogrevanje telesa ter spodbujanje optimalnega delovanja organov in tkiv.

Šibka in močna esenca džing
Raven esence, njena kakovost in moč so podedovane od staršev. Tisti, ki se rodijo s šibkejšo prirojeno esenco, so krhkejši, bolj nagnjeni k raznim boleznim in imajo slabše razvit imunski sistem. Bistveno je, da posamezniki sprejmejo dobre in zdrave življenjske navade, kot so primeren spanec, ustaljena vadbena rutina, pozitivna miselna naravnanost, zdrav način prehranjevanja, izogibanje škodljivim navadam (kajenje, alkohol, droge) in delu v okolju, ki ni škodljivo zdravju (rudniki, kamnolomi itd).
Z zdravim življenjskim slogom je lahko življenje daljše in kakovostnejše od življenja ljudi, ki so bili blagoslovljeni z močno prirojeno esenco, a so izbrali nezdrav in slab življenjski slog.
Hrana, ki krepi ledvice
Ledvice so povezane s črno barvo in rahlo slankastim okusom. Za krepitev ledvic je dobro jesti črn sezam, črn fižol, borovnice, robide, črni ribez, jajčevce, indijske oreščke, orehe, jagode goji, kostanj, kvinojo, lan, črno lečo, pastinak, ribe, kozice, morsko travo, svinjino, račje meso, jagnjetino, jajca, sir.
Zeliščni formuli, ki krepita ledvice, sta Six form (ljuvej dihuang) in Sexoton form (džinkui).
3 akupunkturne točke za krepitev imunskega sistema
Naštete akupunkturne točke so na meridijanih jang (energijskih kanalih) in se lahko poleg akupresure ogrevajo tudi z mokso, ki je zvitek tlečega kitajskega divjega pelina.
1. GV14 ali dadžui– krepitev pljuč
2. ST36 ali dzusanli – krepitev vranice in želodca
3. CV4 ali guanjuan – za krepitev ledvic in mehurja
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se