
S pomladno cvetlico preženimo simptome gripe, kašelj in migreno
Med prve znanilke pomladi zagotovo spada trobentica, ki vsebuje številne zdravilne učinkovine.

Trobentica je poleg zvončka verjetno najbolj znana zgodnje spomladanska cvetlica. A če zvončke nabiramo zgolj zato, da v naše domove prinesejo pomlad, lahko trobentico uporabimo tudi v kulinarične in zdravilne namene. V kulinariki običajno uporabljamo cvetove, dodajamo jih v razne juhe, sesekljane pa tudi v spomladanske solate, sestavljene iz regrata, čemaža, motovilca …
Preberite tudi:
- Hrana, ki ščiti pred starostnimi boleznimi
- Rastlina, ki ste jo uživali kot otroci, ima številne zdravilne učinke
- S preprostimi napitki si dvignite odpornost
Zdravilni deli rastline
Nabiramo predvsem cvetove in liste, lahko pa tudi korenine. Mlade liste in cvetove uporabimo sveže v kulinariki. Če se vam listi ne zdijo dovolj okusni, jih na drobno zrežite in vmešajte v drugo spomladansko solato. So namreč dober vir vitamina C in provitamina A, zato jih je škoda zavreči.
Mladi listi in korenine vsebujejo tudi saponine, ki lajšajo kašelj, a ob čezmerni uporabi silijo na bruhanje, zato jih uživajte zmerno. Cvetovi se po navadi uporabljajo za čaj. Pomembno je, da jih pravilno posušimo, le tako ohranijo vse pomembne učinkovine. Nabiramo jih v sončnem vremenu in jih na hitro posušimo v sušilniku ali na prepihu.

Uporaba v zdravilstvu
Pripravki iz trobentice hitro odpravijo prehlad, ki nas utegne doleteti tudi ob koncu zime. Lahko jo uporabimo svežo ali posušeno, pomešano z nekaterimi drugimi zdravilnimi rastlinami. V obliki čajev in poparkov lajša bronhialni katar, kašelj, zasluzenost in simptome gripe. Dokazano čisti kri in preprečuje revmatična obolenja. Koristna je tudi pri nespečnosti, migreni in omotici. Zunanje trobentico uporabljamo za različne kopeli, na primer kot prevretek iz vseh delov rastline.
Čaj za čiščenje krvi
Za ta namen pripravimo mešanico iz različnih svežih rastlin. Potrebujemo 100 gramov cvetov trobentic, 100 gramov mladih poganjkov bezga, 50 gramov listov pekoče koprive in 50 gramov regratovih korenin. Veliko žlico mešanice prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 15 minut. Nato pijemo po požirkih do dve skodelici čaja na dan.

Spomladanski sirup proti prehladu
Potrebujemo približno 100 gramov svežih cvetov trobentice in 20 gramov medu. V manjši stekleni kozarec izmenično v plasteh nadevamo trobentice in med. Ko je kozarec napolnjen, ga pokrijemo z gazo in postavimo na sonce ali drugo toplo mesto, da se cvetovi razkrojijo ter da lahko potekajo kemični procesi.
Po mesecu dni vsebino kozarca precedimo, nalijemo v majhne stekleničke, zapremo in hranimo v hladnem in temnem prostoru do enega leta. Sirup lajša prehladna obolenja, odpravlja kašelj in pomaga pri izločanju sluzi.
Čajna mešanica proti nespečnosti
Potrebujemo: 100 g posušenih cvetov trobentice, 50 g cvetov sivke, 30 g hmeljevih storžkov, 20 g šentjanževke in 10 g baldrijanovih korenin. Vse sestavine dobro premešamo in spravimo v stekleni kozarec. Za pripravo poparka potrebujemo žličko in pol mešanice; prelijemo jo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo deset minut, nato precedimo. Pijemo pred spanjem.
Trenutno
7 °C
Oblačno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
7-dnevni obeti