
Ima kar 150 odstotkov več koristnih mineralov in vitaminov kot pšenica
Pomlad je po navadi tisti čas, ko se počasi že pripravljamo na prihajajoče poletje ter po leni in preobilni zimi začnemo posegati po zdravi hrani, tudi ajdovi kaši.

Prvi zapisi o ajdovi kaši na slovenskih tleh segajo v leto 1426, ko je prvič omenjena v gornjegrajskem urbarju pod imenom poganka. O poljščini, iz katere lahko pripravimo dve značilni slovenski jedi – kruh in kašo –, je pisal tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Krajnske. Ajdova kaša je avtohtona slovenska jed, nekoč hrana revežev pa je danes hrana tistih, ki želijo jesti zdravo.
Vir mineralov in polnovrednih hidratov
Ajdova kaša je odličen vir polnovrednih ogljikovih hidratov in vlaknin, vsebuje nekoliko več beljakovin kot ostala žita ter celo vse esencialne aminokisline. Med minerali prevladujejo fosfor, magnezij, cink in železo ter vitamini B-skupine. V prehrani jo lahko zamenjamo z drugimi žiti, čeprav v resnici ni pravo žito, temveč je sorodnica rabarbare.
Preberite tudi:
- Uporabljate jo v kuhinji, a njene zdravilne moči verjetno ne poznate
- Rastlina, ki ste jo uživali kot otroci, ima številne zdravilne učinke
- Protivnetni superjunaki: Živila, ki zmanjšujejo vnetja v telesu
Skuhamo jo za zajtrk
Ajdovo kašo lahko skuhamo z mlekom ali rastlinskim napitkom ter ji nato dodamo še kakšno jabolko ali lanena semena, ki so odličen vir zdravih maščob. Tako si zagotovimo zdrav, nasiten in okusen obrok. Ajdo lahko pripravimo celo brez kuhanja – le čez noč jo namočimo. Zjutraj jo stresemo v sekljalnik, dodamo banano, mleko in kakav ter si pripravimo okusen frape.

Iz nje pripravimo granolo
Granolo običajno pripravimo z ovsenimi kosmiči, a verjemite, tudi z ajdovo kašo je več kot odlična. Kombinirajte jo z lanenimi, bučnimi in sončničnimi semeni. Odlično se poda k poljubnim oreščkom ter arašidovemu in mandljevemu maslu. Najboljše pri granoli je, da jo lahko pripravimo na zalogo in tako uživamo za zajtrk, malico ali večerjo z različnimi kombinacijami sadja.
V solati na 1001 način
Ajdova kaša je nepogrešljiva v žitnih solatah, z njo lahko nadomestimo testenine. Ajda vas bo nasitila za dlje časa. Pripravimo jo lahko kot vir ogljikovih hidratov in ji dodamo poljuben vir beljakovin, kot je denimo sir feta ali piščanec. Odlično se poda k praženi zelenjavi, lahko ji primešamo orehe, poljubno sadje, skratka eksperimentiramo. Na koncu pa začinimo z oljčnim oljem in limoninim sokom. Če želite v solato dodati še dober vir zdravih maščob, ne pozabite na avokado, če pa si želite nekaj slajšega, dodajte jabolka in brusnice.

Ajdova moka
Ne pozabimo tudi na ajdovo moko, Ki je primerna za ljudi z glutensko intoleranco. Tradicionalna slovenska jed iz ajdove moke so ajdovi žganci, ki jih po navadi postrežemo s kislim mlekom in ocvirki. Ker ajda ne vsebuje glutena, je idealno živilo za ljudi s celiakijo in tiste, ki trpijo za preobčutljivostjo na gluten. Idealna je za pripravo različnih pekovskih izdelkov, a jo moramo v tem primeru kombinirati z mokami, ki vsebujejo gluten. Iz nje je mogoče pripraviti sočne biskvite, mafine, piškote, palačinke, vaflje in še bi lahko naštevali.
Trenutno
7 °C
Oblačno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
7-dnevni obeti