© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Novi trendi v pivovarstvu: Rdeče ali zeleno? Ne, brezalkoholno!


tednik
Mojca Vtič
10. 8. 2024, 03.02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pivo je pijača, ki je globoko zakoreninjena v evropski kulturi in predstavlja stoletja inovacij in dediščine. Najstarejši znani dokumentirani zapis o pivu je star 6.000 let, prvi pisni viri o slovenskem pivovarju štejejo dobrih 400 let. V stoletjih je pivovarstvo doživelo razcvet in s tem tudi razvoj, v zadnjem času je v ospredju razvoj mikropivovarn. Lani je na naših tleh pivo varilo 97 pivovarn, proizvodnja piva v Sloveniji (vključno z brezalkoholnim pivom) pa je znašala 1,79 milijona hektolitrov, to je 89,5 litra na prebivalca.

1723122195_cg_pivo.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Andrej Colarič in Davor Mišmaš, avtorja knjige o pivu, sta zapisala, da je pivo umetnost, saj ima moderni pivovar vse niti v svojih rokah. Pivo je lahko svetlo, temno, s kremno peno, skorajda brez pene, raznolikih okusov, lahko ima do 15 odstotkov alkohola ali je povsem brez njega. V zadnjih letih so pivovarji razvili vrsto piv z manj ali brez alkohola – in to brez žrtvovanja okusa. Piva z nizko stopnjo alkohola in brezalkoholna piva širijo možnosti za potrošnike v EU, hkrati pa ustvarjajo več možnosti za zmerno uživanje. Prednosti brezalkoholnih piv prepoznavajo tudi uživalci.

V Pivovarni Laško Union opažajo, da povpraševanje po brezalkoholnih in nizkoalkoholnih različicah piva v Sloveniji (zmerno) narašča. »Prodaja naših piv (lagerjev, radlerjev in maltov), ki so povsem brez alkohola, se je v zadnjih treh letih podvojila.« 

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.