
Novi trendi v pivovarstvu: Rdeče ali zeleno? Ne, brezalkoholno!
Pivo je pijača, ki je globoko zakoreninjena v evropski kulturi in predstavlja stoletja inovacij in dediščine. Najstarejši znani dokumentirani zapis o pivu je star 6.000 let, prvi pisni viri o slovenskem pivovarju štejejo dobrih 400 let. V stoletjih je pivovarstvo doživelo razcvet in s tem tudi razvoj, v zadnjem času je v ospredju razvoj mikropivovarn. Lani je na naših tleh pivo varilo 97 pivovarn, proizvodnja piva v Sloveniji (vključno z brezalkoholnim pivom) pa je znašala 1,79 milijona hektolitrov, to je 89,5 litra na prebivalca.

Andrej Colarič in Davor Mišmaš, avtorja knjige o pivu, sta zapisala, da je pivo umetnost, saj ima moderni pivovar vse niti v svojih rokah. Pivo je lahko svetlo, temno, s kremno peno, skorajda brez pene, raznolikih okusov, lahko ima do 15 odstotkov alkohola ali je povsem brez njega. V zadnjih letih so pivovarji razvili vrsto piv z manj ali brez alkohola – in to brez žrtvovanja okusa. Piva z nizko stopnjo alkohola in brezalkoholna piva širijo možnosti za potrošnike v EU, hkrati pa ustvarjajo več možnosti za zmerno uživanje. Prednosti brezalkoholnih piv prepoznavajo tudi uživalci.
V Pivovarni Laško Union opažajo, da povpraševanje po brezalkoholnih in nizkoalkoholnih različicah piva v Sloveniji (zmerno) narašča. »Prodaja naših piv (lagerjev, radlerjev in maltov), ki so povsem brez alkohola, se je v zadnjih treh letih podvojila.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
9 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti