Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Glodavec, ki veliko več daje kot jemlje


tednik
Senka Dreu
24. 4. 2024, 01.14
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bober, ta največji glodavec Evrope, ki velja za zaščiteno vrsto tako na nacionalnem kot EU nivoju, je pogosto prikazan v napačni luči – kot velik škodljivec narave.

1713791711_sd-bober01.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Da je v resnici njen graditelj in varuh, so prepričani v Lutri, inštitutu za ohranjanje naravne dediščine, in skupini LiVE reke Pesnice, ki se ukvarja z ohranjanjem narave na območju Slovenskih goric. O bobru kot ključni vrsti vodnih okolij so zato v prostorih lenarške knjižnice pripravili predavanje, na katerem je imela glavno besedo Martina Vida iz Lutre, ena največjih poznavalk bobrov pri nas, ki je pred dvema letoma magistrirala s temo o razširjenosti evropskega bobra v severovzhodni Sloveniji. Predstavila je različne vidike življenja in pomena bobrov v našem okolju ter obenem predstavila tudi mite in predsodke, povezane z bobri.

Arhitekturni in gradbeni mojster

»Po stoletjih neusmiljenega preganjanja in lova je bil bober pred dobrima dvema stoletjema v večini evropskih dežel iztrebljen, vrsta pa na pragu izumrtja. V zadnjih desetletjih se s številnimi programi ponovnih naselitev pospešeno vrača v zgodovinske habitate, po naselitvi na Hrvaškem tudi v Slovenijo. Na tej poti uspešno premaguje različne ovire v kulturni krajini in celo rečne pregrade, a veliko težje se spoprijema z ovirami v človekovem sebičnem prepričanju, da je narava neizčrpen vir dobrin in da jo lahko neovirano prilagajamo svojim potrebam in željam. Tudi bober prilagaja vodni prostor svojim potrebam, a ga hkrati ohranja in bogati tudi za druge vrste – in za ljudi: povečuje biotsko pestrost in ekosistemske storitve celinskih voda. Ta mogočna žival je rastlinojeda, najraje pa se prehranjuje z zelenimi deli rastlin. Največ očitkov na bobre leti zaradi glodanja dreves, a teh se lotijo samo takrat, kadar nimajo na voljo zelenja,« pojasnjuje Martina Vida.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.