
Zidaniški turizem z družino Škrbina

V okviru praznovanja prvega občinskega praznika občine Šmarješke Toplice, ki poteka do nedelje, bodo danes ob 18. uri v vinorodnem območju Mevce slavnostno odprli tudi novo občinsko turistično pridobitev - Turistično kmetijo Škrbina.
Organiziran je tudi brezplačen prevoz do prizorišča dogajanja in nazaj s turističnim vlakcem, ki bo stal pred občino Šmarješke Toplice.
Družina Škrbina je poskrbela, da novinarji ob otvoritvi veliko dela ne bodo imeli - v naše uredništvo so nam namreč poslali vse potrebne podatke, slikovno gradivo in celo tonsko izjavo gospodarja. Nekaj so torej že dokazali - da znajo dobro organizirati javno promocijo.
Sicer pa nam Škrbinovi med drugim sporočajo, da njihova turistična kmetija predstavlja enega prvih objektov v sklopu razvijajočega se takoimenovanega zidaniškega turizma v mladi dolenjski občini. V novem nastanitvenem objektu je prostora za 60 gostov, uredili so tudi 20 ležišč.
Kmetija Škrbina z Vinice pri Šmarjeti sodi med večje - na njej obdelujejo 35 hektarjev zemlje, v hlevu zredijo letno 26 ton mesa, ki ga prodajo svežega ali kot lastne produkte v obliki suhih mesnin. Poleg tega letno pospravijo z njiv lepe količine krompirja in čebule, v vinski kleti pa vsako jesen dozori okrog 6.000 litrov vina. Ekstenzivni sadovnjaki dajejo jabolčni sok in sadjevec. Za vse to imajo tudi ustrezno dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti za predelavo mesa kot tudi certifikat za vodenje turistične dejavnosti na kmetiji, nam sporočajo z Vinice.
V zadnjih letih so veliko vlagali. Za nakup strojev, opreme in izgradnjo objekta v Mevcah - Gorenja vas so porabili čez 800 tisoč evrov. Največjo naložbo pa po besedah Lojzeta Škrbine predstavlja nov objekt v vinorodnem območju Mevce, ki so ga začeli graditi pred osmimi leti. V spodnjih prostorih imajo veliko kmečko sobo, ki sprejme 60 ljudi, degustacijsko klet, v kateri se bo pokušalo vino, pridobili so kuhinjo in sanitarije. V prvem nadstropju je poslovno stanovanjski del, v mansardi so uredili dva apartmaja velikosti 70 kvadratov, tretji apartma pa so zasnovali v nekdanji zidanici v neposredni bližini. Skupaj bo torej lahko prenočilo v tem kompleksu 20 gostov.
S tem projektom so se preko Agencije republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja prijavili na razpis za nepovratna sredstva iz evropskega kmetijskega usmerjevalnega in jamstvenega sklada. Odločbo o sofinanciranju imajo, čakajo le še nakazilo.
Njihova osnovna želja je, da bi del pridelanega na kmetiji uspeli prodati neposredno gostu, na mizo torej, s čimer bi ustvarili novo vrednost. Pri tem računajo na slovenske goste, pa tudi na avstrijske in italijanske, s katerimi imajo že precej vzpostavljenih stikov.
Goste bodo razvajali z domačimi dobrotami, ki jih pridelajo sami, tu mislijo na mesnine in cviček, na doma pečen kruh in ostale dolenjske dobrote. Da turistom ne bo dolgčas jih bodo po njihovi želji vključevali tudi v različna kmečka opravila, kot je trgatev in podobno, ali pa jim ponudili oddih v bližnjih Termah, sprehod po sprehajalnih poteh med vinorodnimi griči in gozdovi ali aktivnosti v sklopu športnega parka Vinica. V njihovi ponudbi najdemo tudi obnovljen kozolec, ki ga bodo tržili kot piknik prostor za skupine.
Preberite tudi
Trenutno
11 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti