© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Paprika je na vrtu nepogrešljiva, a zahteva nekaj pozornosti


Uredništvo
7. 7. 2025, 12.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Paprika zagotovo spada med tiste vrtnine, brez katerih si ne predstavljamo poletja.

paprika
youtube
Gre za najbolj raznoliko zelenjavo, tako po barvi kot okusu.

Paprika v vročih poletnih dneh navdušuje predvsem s hrustljavo teksturo in rahlo sladkastim, a osvežilnim okusom. Je skoraj edina zelenjava s tolikšno vrstno in kulinarično raznolikostjo, torej kar zadeva barvo, okus in velikost ter možnosti priprave in uživanja.

Vitamini, antioksidanti in minerali

Poleg sočnosti in hrustljavosti papriko odlikujejo številne zdrave snovi; je odličen vir vitaminov, predvsem skupine B in vitamina C, vsebuje tudi antioksidante in nekatere minerale. Na telo vpliva izjemno ugodno, saj spodbuja metabolizem in porabo maščob, torej je še posebej primerna zelenjava v poletnih mesecih, ko malo bolj pazimo na vitkost.

Ne pozabimo na vitamin A, ki ima posebno vlogo pri ohranjanju zdravja kože in vida, ter vitamin E; paprika je tudi dober vir prehranskih vlaknin ter blaži nespečnost in stres.

paprika
Profimedia
Sočna paprika telesu zagotovi tudi nekaj tekočine.

Pogosta, a tudi zelo občutljiva vrtnina

Paprika je na vrtu skoraj nepogrešljiva, a od nas zahteva kar nekaj pozornosti. Ob poletni pripeki potrebuje dodatno zalivanje, pogosto pa tudi prekrivanje, sicer vroče sonce plodove ožge, ti pa nato zgnijejo. Nagnjena je k nekaterim boleznim plodovk, med najpogostejšimi je zagotovo gniloba. Gre za najznačilnejšo bolezensko stanje, pri katerem plodovi postanejo najprej temnozeleni, nato vodeni, čvrsto meso izgine in na plodu ostane samo prozorna kožica.

Gre za glivično okužbo, ki jo lahko opazimo tudi na površini, in sicer kot belkasto plesnivo prevleko na plodu, medtem ko se na listih pojavijo nekrotične pege. Če opazite tak pojav, rastlino zalivajte z njivsko preslico, ki sicer odlično deluje tudi ob napadu bele gnilobe in sive plesni.

Shranjevanje paprike

Paprika spada med manj obstojno zelenjavo, saj je zelo občutljiva za glivične okužbe. Po mnenju strokovnjakov je kakovost določena s senzoričnimi lastnostmi, kot so barva, oblika, velikost, čvrstost in okus. Pri sobni temperaturi jo lahko hranimo do štiri dni, medtem ko bo v hladilniku zdržala tudi dober teden ali 14 dni.

paprika, začimba, mleta
Profimedia
Takšno papriko v prahu, kakršno sicer kupujete, lahko pripravite sami doma.

Domača mleta paprika

Takšno papriko v prahu, kakršno sicer kupujete, uporablja pa se pri kuhi enolončnic in peki jedi na žaru ter pripravi drugih dobrot, lahko pripravite sami. Postopek je preprost: papriko operete, prerežete na pol in očistite, nato jo posušite na soncu ali v sušilniku zelenjave ter zmeljete. Barva je sicer odvisna od barve paprike, ki ste jo uporabili. Če želite močnejši okus, dodajte nekaj kajenskega popra ali čilija.

Z mleto papriko lahko začinite jedi s piščancem, jagnjetino, teletino ali rižem, nepogrešljiva je tudi pri jedeh na žlico, ko so golaž, čili z mesom (chili con carne) in ričet. Papriko lahko podobno uporabite pri pripravi domače »vegete«; skupaj z drugimi vrtninami, kot so paradižnik, peteršilj, korenček, luštrek, timijan ter druga zelišča, jo posušite, zmeljite in shranite v steklenih kozarcih na navoj.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.