Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V vinograd brez žagice


Vida Božičko
2. 3. 2019, 09.19
Posodobljeno
10:19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ugodne temperature in suho sončno vreme so nekateri že izkoristili za prva dela v vinogradu. Star pregovor pravi, da ima sveti Valentin ključe od korenin, in če je vreme naklonjeno, se po tem datumu vinogradniki lahko lotijo prve zimske rezi.

1551360017_cg_rez_trte.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Rez vinske trte spada med prva zimsko-spomladanska ročna dela v vinogradih in je strokovno najzahtevnejše opravilo. Z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kakovost grozdja in vina, ki ga želimo v tej sezoni pridelati. Na preobremenjeni trti bo grozdje slabo dozorelo, trta pa se bo z leti izčrpala. Trta, ki je obremenjena premalo, pa bo izpostavljena močni rasti, ki bo zavrla razvoj in dozorevanje grozdja. Pri tem opravilu moramo zato paziti na zmernost, svetuje strokovnjak iz mariborskega kmetijskega zavoda Roman Štabuc. »Rez moramo opraviti še pred brstenjem, zato je zdaj ravno pravi čas. Najprej moramo vsako trto pogledati in opaziti individualnost. Bujne trte ne smemo obrezovati enako kot tiste, ki je šibka. Sledi pogovor, saj trta pove, kaj si lani naredil narobe in kaj prav, tako tudi veš, kaj je treba popraviti in kaj ponoviti. Tretji korak so škarje. Šele po temeljiti analizi lahko trto obrežemo, saj po tem ne moremo več popraviti nastale škode,« je povedal Štabuc in dodal, da je v zadnjih letih še posebej treba upoštevati podnebne spremembe.

Zaradi morebitne pozebe se ne sme porezati vsega

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.