Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Miša Pušenjak svetuje: Najbolj pomembno je, da se zemlja primerno posuši


Štajerski Tednik
14. 2. 2019, 06.48
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Svečana (februar) se tudi po mnenju naših prednikov narava prebuja. Preden začnemo riti po zemlji, preverimo, ali je že primerno suha za naše delo. Kar namreč vi držite v roki in zgleda kot lepo rahla mrvičasta zemlja, je v resnici zmes mineralnih delcev, vode in zraka. Razmerje med temi osnovnimi elementi naj bi bilo 50 % mineralnih delcev (to je to, kar na prvi pogled zgleda zemlja), 25 % vode in 25 % zraka.

1549892962_img_0004.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Sama taka mešanica zagotavlja idealne pogoje za rast in razvoj korenin. Pri tem pa zrak ni samo med posameznimi grudicami, tistimi, ki jih vi vidite. Zaželeno je, da so te grudice porozne, med seboj povezane v kolobarje. Vsakokrat, ko mi stopimo na gredico ali njivo, zemlja pa je mokra ali celo zamrznjena, iz zemlje iztisnemo zrak, s tem pa poslabšamo pogoje malim, nežnim koreninskim laskom, ki pa so tisti, ki rastlini dobavljajo hrano in vodo. Pa še nekaj imamo v tleh, česar naše oči pogosto ne vidijo – to je živi del zemlje, brez katerega pa je zemlja mrtva in nerodovitna. Ta živi svet sestavljajo tako očem povsem lepo vidni, zelo koristni deževniki, hrošči …, tudi kakšen škodljivec se seveda vedno najde med njimi, zelo veliko pa je nevidnih, drobnih gliv, bakterij, mikroorganizmov, ki pa so odgovorni tako za razpad kakor tudi za gnitje organske snovi in humusa v tleh.

Če želimo torej rodovitna tla, v katerih se bodo rastline dobro počutile, moramo ohraniti v tleh dovolj zraka. S hojo in obdelovanjem mokrih ali zamrznjenih tal pa iz zemlje iztiskamo ravno zrak, uničujemo porozne, idealne delčke zemlje in dolgotrajno uničujemo največje bogastvo – zemljo.

Delo torej začnemo, ko se zemlja dovolj osuši – ko se ne oprijema več orodja in naše obutve.

Prva opravila na prostem

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.