Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako se na pomlad pripravljajo presnojedci


Tekst: Anton Štricelj
2. 3. 2012, 09.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si

Arhiv Lokalno.si

Pri Starem mostu v Novem mestu, v čajarni, smo gostili še eno iz serije predavanj g. Milana Hervola iz Brežic, ki ima iskreno željo neprofitno podeliti svoje izkušnje in zadovoljstvo ob dolgoletnem biološkem in samozadostnem pridelovanju kvalitetne hrane. Tokrat se je v ozko sobico ''Čajarne Stari most'' v Novem mestu na dvourno predavanje v ponedeljek, 27. februarja, nagnetlo okoli 30 ljudi, željnih alternative ustaljenemu načinu potrošniške kulture.

G. Hervol, ki je tudi že 20 let presnojedec, nam je tokrat govoril o ''pripravi na pomlad'': katera živila si lahko vzgojimo doma že v zimskem času; kako s presno prehrano v novo sezono; pa o vzgoji sadik vrtnin v zimskem času; pripravi tal in toplih gred; presajanju sadik, zastiranju in gnojenju. Večina ljudi je s sabo prinesla beležke ter si nasvete tudi pridno zapisovala. Čeprav g. Hervol ni izvedeni teoretični govornik, ampak stvari pove zelo preprosto, je ljudem všeč njegov iskreni pristop.

Nekateri so že obiskali njegovo posest, kjer ima rastlinjake, sadne nasade in njive, ter so se prepričali, da to, kar govori, zares živi z srcem in dušo. Tudi ob predavanju ni mogel skrivati zadovoljstva, v samozadostnem biološkem kmetijstvu pa vidi  veliko prihodnost Slovencev.

Na svojih vrtovih pobere tudi pet letin v enem letu. In na koncu je povedano potrdil tudi v praksi, saj je s seboj prinesel svoje letošnje pridelke: motovilec, solato, zeleno in razna semena, ki jih je razdelil med obiskovalce. Povedal je še, da že pobira tudi paradižnik in papriko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.