Strašno dobra ideja za noč čarovnic: sladki grobovi iz medenjakov
Noč čarovnic je morda res uvožen praznik, a kljub temu lahko na ta dan pripravimo nekaj (grozljivo) sladkega.
 
                    Sestavine
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- 120 ml olja
- 5 žlic marmelade
- 50 ml ruma
- 50 ml mleka
- 300 g moke
- 4 žlice kakava
- 3 žličke začimb za medenjake
- 2 žlički sode bikarbone
In še:
- 1 pakiranje čokoladnih piškotov za nagrobnike
- slivova marmelada
- 100 g temne čokolade
- 40 ml smetane za stepanje
- duhci (zanje lahko spečemo vetrce iz jajčnih beljakov in sladkorja)
Priprava
1. Jajca in sladkor stepemo v kremasto zmes. Ko nekoliko naraste, postopno dodajamo olje. Dodamo še marmelado, zmešano z rumom in mlekom. Mešamo z gumijasto lopatko in dodamo presejano moko, kakav, začimbe za medenjake in sodo.
2. Zmes prestavimo v ozek pravokotni pekač in pečemo pri 160 °C približno 45 minut.
3. Ohlajen biskvit vzamemo iz pekača in podolžno razrežemo. Premažemo s slivovo marmelado.
 4. Čokolado raztopimo v smetani nad vodno kopeljo: nad kozico z rahlo vrelo vodo postavimo skledico s smetano in čokolado – mešamo, dokler se ne stopi. Biskvit prelijemo s čokoladno glazuro in postavimo v hladilnik.
5. Okrasimo z zdrobljenimi čokoladnimi piškoti. S tablico tanjše čokolade lahko naredimo sladke nagrobnike in po pecivu razpostavimo še duhce (lahko jih predstavljajo španski vetrci). Vse razporedimo po pecivu, pustimo 30 minut na hladnem in postrežemo.
Objavljeno v reviji Jana, št. 43, 28. oktober 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
 
                     
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
            