Poezija: Ko paniran file vpije limonino omako
Nekatere stvari so si preprosto usojene. V kulinariki sta zame odličen primer tega piščanec in limona. Neverjetno, kako se ujameta in dvigneta jed na neko drugo raven.

»To morate poskusiti. Panirani piščančji fileji pridno vpijejo limonino omako in vse skupaj povežejo v okusne grižljaje. To je jed, ki jo boste pripravili večkrat,« v knjigi Evo ti kosilo zapiše Sašo Šketa in jaz prikimavam njegovim besedam. Sama sem sicer kuskus, ki ga nisem imela na zalogi, nadomestila z rižem.
Sestavine
za panirane piščančje fileje:
- 600 g piščančjih prsnih filejev
- jajce
- žlica vode
- 80 g moke
- 20 g parmezana
- ½ žličke soli
- ½ žličke belega popra
- 2 žlici masla
- 3 žlice olja
za limonino omako:
- 2 stroka česna
- žlica čebule v prahu
- 50 ml belega suhega vina
- 2 žlici limoninega soka
- 250 ml kokošje jušne osnove
- ščep kurkume
- ½ žličke belega popra
- 2 žlički jedilnega škroba
za prilogo:
- 250 g kuskusa
- 250 ml kokošje jušne osnove
- 120 ml vode
- šop svežega peteršilja
Priprava
1. Začnimo z limonino omako. V manjši skodelici zmešamo dve žlici kokošje jušne osnove in jedilni škrob v gladko zmes.
2. V manjši ponvi stopimo žlico masla, dodamo naribana stroka česna in pražimo dobro minuto. Nato dodamo čebulo v prahu, kurkumo in premešamo.
3. Prilijemo belo vino, limonin sok in preostalo kokošjo jušno osnovo. Premešamo in zavremo.
4. Dodamo mešanico jedilnega škroba in kuhamo še 5–7 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo. Ko se omaka začne gostiti, jo odstavimo z ognja. Pustimo jo ob strani in pogrejemo, ko so piščančji fileji sveže ocvrti.
5. Zdaj se lotimo piščančjih filejev. Piščančje prsi narežemo na tanjše, približno 1 cm debele fileje. Debelejši del fileja pokrijemo s folijo za živila in ga s kladivom nekajkrat potolčemo, da ga izravnamo.
6. Pripravimo dva večja globlja krožnika. V enem krožniku razžvrkljamo jajce skupaj z vodo. V drug krožnik stresemo moko, riban parmezan, sol in beli poper. Sestavine dobro premešamo. Piščančje fileje najprej položimo v razžvrkljana jajca, nato jih povaljamo v začinjeni moki. Panirane odlagamo na prazen krožnik.
7. V večji ponvi stopimo maslo, dodamo olje in segrejemo. Na vroči maščobi cvremo 2–3 piščančje fileje naenkrat. Cvremo jih približno 3 minute na vsaki strani, da se skorja zlato rjavo obarva (vsekakor preverimo, ali so piščančji fileji v sredini dobro pečeni, preden jih odstavimo – moji so bili nekoliko debelejši, zato sem jih pekla nekoliko dlje).
8. Ocvrte fileje odlagamo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, ki bodo popivnale odvečno maščobo.
9. Priprava kuskusa: kuskus speremo, odcedimo in stresemo v skledo. Prelijemo ga z vročo kokošjo jušno osnovo in vročo vodo. Premešamo in skledo pokrijemo s krožnikom ali pokrovko za 5 minut, da se pokuha. Kuhan kuskus zrahljamo z vilicami in zmešamo s sesekljanim svežim peteršiljem. Postrežemo ga poleg paniranih piščančjih filejev, prelitih z limonino omako.
NAMIG: Kuskusa lahko zamenjamo z rižem, krompirjem ali recimo kvinojo.
Objavljeno v reviji Jana, št. 38, 23. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
