Zgodbe

Ali protitočno obrambo ovira stroka ali denar?

S.Š.
10. 7. 2024, 06.00
Posodobljeno: 10. 7. 2024, 07.58
Deli članek:

V Sloveniji je nevarnost toče velika, saj sodimo med območja z največjo pogostostjo neviht v Evropi. Vse to smo občutili lani, ko nas je prizadela katastrofalna ujma. Odtlej vsako neurje vzbuja strah pred točo, ki povzroča vedno večjo škodo tudi na hišah in avtomobilih. Mnogi se ob vsaki slabši vremenski napovedi spomnijo tudi na protitočno obrambo, ki sicer spet deluje, a le v severovzhodnem delu Slovenije. In še vedno so mnenja o njenih učinkih popolnoma nasprotna. Agencija za okolje pravi, da ni strokovnih dokazov, da zmanjšuje nevarnost toče, medtem ko izvajalec poletov Letalski center Maribor v poročilih navaja, da se učinki poznajo. Vmes so občine, ki bi tovrstno obrambo imele, a nimajo dovolj denarja za sofinanciranje, država pa stiska. Medtem v Avstriji protitočno obrambo jemljejo zelo resno.

Shutterstock
Nikoli končana zgodba: občinein ljudje so za, stroka proti

Letalska obramba pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom v severovzhodni Sloveniji je mogoča na podlagi dveletnih sklepov vlade. Zadnjega je sprejela februarja letos za leti 2024 in 2025. Druge pravno veljavne podlage za izvajanje tovrstne obrambe trenutno ni. Edini zakon, ki je urejal obrambo pred točo v Sloveniji (zakon o sistemu obrambe pred točo), je zastarel. Tako pravijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so objavili skupno javno naročilo, v okviru katerega je izbran izvajalec protitočne obrambe. 35 odstotkov njene vrednosti financira proračun, preostali denar pa morajo zagotoviti občine.

Toča ne uničuje le v kmetijstvu! 

Na ministrstvu dodajajo, da je glede na različna mnenja težko pričakovati rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse: lokalno prebivalstvo, kmetijska združenja in izvajalca obrambe pred točo. Strokovna javnost s področij meteorologije in javnega zdravja, kot je znano, izvajanju tovrstne obrambe pred točo z javnimi sredstvi nasprotuje. Poleg tega po mnenju ministrstva sistemska ureditev obrambe pred točo in širitev na druga območja Slovenije ne sme biti omejena le na branjenje kmetijskih površin. »Toča ne uničuje le kmetijskih pridelkov, ampak tudi povzroči škodo na nepremičninah, premičninah in infrastrukturi.« Zato bi se morala v primeru širitve pridružiti tudi druga ministrstva.

Dodajajo, da poznamo več načinov vnosa aktivnih snovi: s talnimi generatorji, z leti pod oblaki ali nad njimi, tudi s protitočnimi raketami. »Pri morebitnem širjenju območja branjenja se tako pojavlja še dodaten izziv, katere možnosti na posameznem območju celotne Slovenije uporabiti, saj zaradi reliefnih značilnosti posameznih delov Slovenije ni mogoče povsod branjenje z letali, ki aktivno snov vnašajo pod bazo oblakov,« so še povedali na ministrstvu in omenili zavarovanje, češ da sofinancirajo zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje pred nevarnostjo toče, požara, udara strele, pozebe, poplave in viharja v višini 60 odstotkov zavarovalne premije. In še: »Izpostaviti je treba, da so preventivni ukrepi, kot je postavitev protitočnih mrež, najboljši načini branjenja pred posledicami toče, zato ministrstvo sofinancira naložbe v preventivne ukrepe. V okviru izvajanja Programa razvoja podeželja 2007–13 in 2014–20 je bilo skupaj podprtih 1.030 naložb v mreže proti toči v skupni višini 10,43 milijona evrov nepovratnih sredstev in 377 naložb v rastlinjake v skupni višini 12,40 milijona evrov nepovratnih sredstev.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

ana urbanc 1
Po hčerki Ivi zdaj še sin Jug

Igralka, ki je navduševala v Reki ljubezni, povila drugega otroka

Jaka Šinkovec
Edini samski Firbec

(Video) Jaka Šinkovec ni "blesav"

anita-sašo-švigelj-2
Estrada - morje zgodb z Anito Gošte

Anita Gošte razkrila dve zanimivosti o Nedi Ukraden

tjaša božič
Z Jasno in glasno!

(Video) Jasno Kuljaj in Ranka Babića zbegala pinjata Tjaše Božič

18_jan plestenjak 1
Ko si z nekom, si ustvariš dom

Jan Plestenjak o letu premora, življenju v dvoje in otrocih

masayah 1
'Ora mai'

Masayah: Dajmo živeti tako, da sledimo svojim sanjam in tistemu, kar nas najbolj veseli

Zanimivosti

rep43-2024_naslovka
Zanimivosti

Bo ustoličil ali upokojil Janšo: ozadje političnega pokra Anžeta Logarja in Janeza Janše

arne hodalic
Avtobiografija

Arne Hodalič: Če bi imel možnost, bi vse to še enkrat ponovil

visoke grede
To ni velik lonec za rože

Visoke grede so vse bolj priljubljene na vrtu: pa jih znate pravilno narediti in pripraviti?

BRANJE PRAVLJICE
Pravljice

Že dojenčki uživajo ob poslušanju glasu staršev, ko pripovedujejo zgodbice

mesoreznica-simbolična
Dobila bo 5000 evrov

Delavka, ki se je porezala med rezanjem salame bo dobila visoko odškodnino

srebrna-ribica, lepisma-saccharina
Srebrna ribica

Nadloga v stanovanjih in hišah: kako doma nad invazijo malih požrešnežev?