Zgodbe

Njegovo veličanstvo kraški ovčar

Katja Željan
29. 5. 2024, 18.15
Deli članek:

Opisujejo ga kot samostojnega in pogumnega psa, ki je hkrati preudaren in zanesljiv. Ima stabilno osebnost, zato ne prenaša podložništva, rad je enakovreden partner. Takšen je kraški ovčar, edina slovenska avtohtona pasma. Pred sedmimi desetletji je bila tako rekoč na robu izumrtja, zadnje desetletje pa tudi po zaslugi zanesenjakov doživlja pravo renesanso. V Štanjelu, biseru Krasa, ima celo svoj dan. Letošnji je bil še prav poseben, saj se ga je udeležila tudi predsednica države dr. Nataša Pirc Musar, ki bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo kraški ovčar postal protokolarni pes.

Šimen Zupančič
Kmalu v častni gardi Slovenske vojske?

Kraški ovčar ali kraševec je slovenska naravna dediščina, kot avtohtona pasma psov je bil mednarodno priznan že leta 1939, takrat pod imenom ilirski ovčar, ponovno in z današnjim imenom pa leta 1968. To nekaj stoletij staro pasmo so uporabljali kot pastirskega psa na območju slovenskega Krasa. O kraških ovčarjih je sicer že v 17. stoletju pisal Janez Vajkard Valvasor. Od nekdaj so veljali za pogumne branilce dvorišč in čuvaje domov, v zadnjem času pa s socializiranimi in šolanimi predstavniki pasme dobivamo tudi čudovite družabnike, vdane svojemu gospodarju. »Karakterno je to zanimiv pes, zraven pa še zelo lep. Ker gre za edino slovensko pasmo psov, ki je bila precej ogrožena, sem se odločil zanjo,« pove Marjan Pahor, ki kraške ovčarje vzreja od leta 1990. In kakšna je vzgoja kraških ovčarjev? »Ne bi mogel reči, da so samosvoji, ampak da so zelo pametni psi. Ko kraševcu prvič vržeš palico, jo bo šel iskat. Ko jo vržeš drugič, pa te pogleda in z očmi vpraša, ali je kaj narobe s tabo. To tudi ni pes, za katerim je treba ves čas tekati, saj zna hraniti svojo energijo. Ne nazadnje je to teritorialen pes, ki bo vedno čuval tisto, kar je njegovo. Neznanec tako ne bo prišel na dvorišče ali do živali, ki jih straži kraški ovčar,« je prepričan Pahor.

Katja Željan
Igra in socializacija najmlajših udeležencev srečanja

Pokažimo ga svetu! 

»Še zdaj se spomnim, kako je bilo, ko smo se v družini odločali za prvega psa. Kraškega ovčarja sem do takrat videla le na fotografijah v eni od revij. Potem smo poiskali vzreditelja, in ko smo prišli na razstavo, kjer se je predstavljal s svojim samcem, je takoj padla odločitev. Skoraj dve leti smo čakali na mladička, zdaj pa imamo že tretjo kraševko. Do neke mere se ji seveda moraš prilagoditi, a mi s predstavniki pasme krasno sobivamo. Z njimi hodimo vsepovsod, tudi na razstave in v tujino, prav tako pasmo vzrejamo. Tudi otroci so zaljubljeni v kraške ovčarje, zato se bo naše sobivanje z njimi zagotovo nadaljevalo,« pove Mateja Mihelčič. Pohvalnih besed o kraškem ovčarju na srečanju vzrediteljev, lastnikov in ljubiteljev teh psov v Štanjelu ni manjkalo, nad njimi je bila navdušena tudi dr. Natašo Pirc Musar, sicer velika ljubiteljica psov. »Mislim, da si kraški ovčar zasluži, da ga pokažemo svetu. Ta pes odraža karakter in dušo ne le prebivalcev Krasa, ampak na neki način vseh Slovencev. Smo namreč delavni, redoljubni, trmasti …, in prav takšen je tudi ta pes,« je razmišljala in hkrati obljubila, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da kraški ovčar že kmalu postane protokolarni pes in del častne garde Slovenske vojske.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 22, 28. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast