© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Profit ali stevija?


Jana
17. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Imam težave s sladkorjem in zelo težko izbiram izdelke. Najraje bi se izognila umetnim sladilom. Slišala sem, da je stevija odlično sladilo za diabetike.

Profit ali stevija?

Vprašanje

Imam težave s sladkorjem in zelo težko izbiram izdelke. Najraje bi se izognila umetnim sladilom. Slišala sem, da je stevija odlično sladilo za diabetike. Po drugi strani pa sem izvedela, da je strupena in prepovedana. Kdo ima prav? Zelo bi vam bila hvaležna, če bi o tej temi kaj napisali, ker ima podobno težavo verjetno veliko ljudi.

 Odgovor

Okrog stevije, rastlinice, ki je brez kalorij in kljub temu od 30- do 100-krat bolj sladka od sladkorja, se še vedno dviga prah. Tudi v Sloveniji smo po velikem povpraševanju, ki se je začelo pred nekaj leti, doživeli »povratni udarec« in je prodaja stevije v prehrani do nadaljnjega prepovedana zaradi »nezadostnih dokazov o njeni varnosti«. Dejstvo, da jo v številnih državah uporabljajo kot nadomestilo sladkorja že več kot 1500 let, očitno ne zadošča. »Dokazi«, da so na primer gensko spremenjene poljščine varne, kar so utrdili v nekaj letih poskusov, pa naj bi veljali kot zadostni. Stevija je le eden izmed primerov, kako različni so kriteriji varnosti – odvisno od materialnih interesov, na podlagi katerih se sprejema odločitve.

Zanimivo je, da je dovoljeno uporabljati aspartam, kljub temu da imamo precej znanstvenih dokazov o njegovi toksičnosti in povezavi z rakom možganov. Lahko uporabljamo tudi beli sladkor, za katerega dokazano vemo, da uničuje črevesno floro, vodi v acidozo, poškoduje imunski sistem in je po nekaterih študijah celo kancerogen.

Stevija pa je prepovedana zaradi nezadostnih dokazov o varnosti, kljub temu da jo v številnih deželah uporabljajo že več kot tisočletje in do sedaj ni poročil, da bi škodljivo delovala na zdravje. V Paragvaju, od koder izvira, jo uporabljajo že več kot 1500 let. Do sedaj niso opazili nobenih neželenih posledic za zdravje. Od leta 1970 jo uporabljajo tudi na Japonskem, ki je znana po zelo trdnih kriterijih kakovosti, ko gre za prehrano. Tudi tam niso registrirali opaznih posledic za zdravje. V Kanadi so nad njo navdušeni in jo veliko gojijo.

Preberite še


Raziskave so pokazale, da ne povzroča nihanja krvnega sladkorja, ni nevarna za zobe, nasprotno – zobno gnilobo celo preprečuje.
Raziskava, objavljena v Journal of Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da stevija vsebuje veliko antioksidantov, ki so pomembni za preprečevanje poškodb dednega zapisa.
 
Vse to dokazuje, da so za prepovedjo stevije skriti le ogroženi interesi multinacionalk, ki so zagnale vik in krik, da ne bi ostale brez dobička od prodaje umetnih sladil. kot so aspartam E 951, saharin E 954, acesulfam E 950 in ciklamati E 952. Da gre za denar in ne za varnostne pomisleke, potrjuje tudi zadnje dovoljenje ameriške FDA, ki je pred kratkim odobrila dve različici nekaloričnih sladil, ki sta jih razvili Coca Cola Company in PepsiCo.

Cargil, ki je na trgu tudi pod imenom Truvia in ga izdeluje Coca Cola, je dobil potrdilo od FDA, da je splošno označen za varnega. Korporacija PepsiCo je prejela podobno pismo, v katerem je bilo za njihovo sladilo PureVia prav tako ugotovljeno, da je varno. V obeh izdelkih uporabljajo tudi izvleček stevije. Da bi se izognili odobritvi uporabe rastline v celoti, so multinacionalke uporabile zvijačo. Zahtevale so dovoljenje le za določene aktivne sestavine rastline in ne za rastlino v celoti. Tako so dosegli, da je njihovo patentirano sladilo zdaj dovoljeno za uporabo. Uporaba celotne rastline pa je še vedno omejena.
Zdaj računajo, da bodo dobro zaslužili s tem, da lahko le oni uradno ponudijo sladilo na osnovi stevije.
To je naravnost absurdno, ker zgodovinsko ugotovljena varnost temelji prav na uporabi cele rastline, z vsemi njenimi aktivnimi in pomožnimi učinkovinami. Že večkrat smo se lahko prepričali, da ima delovanje izoliranih snovi lahko nepričakovane učinke in da je modrost narave in njenega sinergijskega delovanja nepremagljiva.

Torej, prehranskih izdelkov iz stevije (razen omenjenih patentiranih sladil) ne boste mogli kupiti. V nekaterih slovenskih in avstrijskih vrtnarijah jo lahko kupite kot dišavnico ali okrasno rastlino. En grmiček zadostuje, da boste na okenski polici ali vrtu gojili svojo okrasno rastlino. Ali jo boste uporabili tudi za pridobivanje sladkorja, pa je vaša odločitev.

 

Sanja Lončar je vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Vprašanja o naravnem zdravljenju, zdravem prehranjevanju, naravni kozmetiki in podobnih temah za rubriko Naravno in enostavno pošljite na naslov: jana@delo-revije.si Elektronski naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebuješ Javascript. ali Revija Jana, Dunajska 5, 1509 Ljubljana.

 



Piše : Sanja Lončar

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.