Včasih je imela vsaka hiša na Primorskem v loncu posajeno limono, tako so bile vedno pri roki. Običajne limone, ki jih dobimo v trgovini, če ni posebej označeno, da so bio, niso užitne. Prevlečene so s posebnim sredstvom proti gnitju, ki je škodljivo in ga ne moremo sprati. Take limonine lupine moramo zavreči. Večkrat zasledim nasvete, da limone operemo v mešanici sode bikarbone in kisa, vendar niti na ta način lupinice niso užitne, če niso bio.
Lupino ekološko vzgojenih limon uporabimo za aromatiziranje tako slanih kot sladkih jedi, iz njih pripravimo okusen liker ali marmelado. Manj je znano, kako zdravilna je. Po novejših raziskavah naj bi celo učinkovala proti raku ust, grla in trebuha. Skupaj z zelenim čajem pa naj bi zmanjšala nevarnost kožnega raka kar za 70 odstotkov.
Iz limonine lupine pridobivajo eterično olje, ki je sestavina številnih kozmetičnih izdelkov.
ZDRAVILO
Limonine lupinice so skorajda tako zdravilne kot limonin sok, če ne še bolj. Vsebujejo več vitamina A in petkrat več vitamina C. Bogate so z minerali kalcijem, kalijem, magnezijem … Vsebujejo protimikrobne, protivirusne, antibakterijske in protiglivične snovi. Učinkujejo čistilno in razkuževalno. Pomagajo pri razstrupljanju telesa in jeter. Znižujejo škodljivi holesterol, uravnavajo krvni tlak, krepijo obrambne sposobnosti telesa, pospešijo prebavo, preprečujejo herpes, uničujejo rakave celice …
Zato limone in limonine lupinice vključimo v vsakodnevno prehrano. Prav dober in zdravilen pa je tudi čaj iz limoninih lupinic.
Čaj iz limoninih lupinic
Pomaga prebavi, imunskemu sistemu, pospeši hujšanje …
Sestavine:
- 1 skodelica vrele vode
- lupina pol limone (samo rumeni del)
Priprava: z vrelo vodo prelijemo limonino lupinico, pokrijemo in po 10 minutah precedimo.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 7. januar 2025.
