Skuhamo lahko dve inačici jedi: gostejšo, ki je podobna golažu in poleg katere ponudimo njoke, ali pa redkejšo, kot klasično enolončnico na žlico, h kateri lahko ponudimo kos svežega kruha.
Sestavine za 5 oseb
- 500 g svinjskega podplečja
- 500 g teletine
- olje
- sol, poper
- 2 žlički mlete rdeče paprike
- 1 žlica moke
- 500 g mešane čebule (rdeče in rumene)
- 4 stroki česna
- 150 ml rdečega vina
- 1 l vode
- 2 lovorova lista
- 1 žlička majarona
- 1 peteršiljeva korenina
- 300 g korenja (rumenega in rdečega)
- 150 g rumene kolerabe
- 300 g bučk
- 150 g rdeče paprike
- 150 g paradižnika
- 200 g jurčkov ali mešanih gob
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 kg njokov
- maslo
- krušne drobtine
Priprava
1. Meso narežemo na manjše kose. V vroči naoljeni ponvi najprej na hitro popečemo polovico mesa. Med praženjem dodamo 1 žličko mlete paprike ter rahlo solimo in popramo. Po približno 2 minutah meso preložimo v skledo. Postopek ponovimo še z drugo polovico mesa. Popečeno meso v
skledi potresemo z moko in premešamo.
2. V vroči naoljeni ponvi počasi pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko se čebula rahlo zapeče, v ponev predevamo popečeno meso. Povišamo temperaturo in prilijemo vino. Pustimo, da vino vre kakšnih 30 sekund, nato prilijemo 1 l vode. Dodamo lovorova lista, majaron ter solimo in popramo.
3. Počakamo, da tekočina ponovno zavre, nato pa vse skupaj predevamo v litoželezni pekač s pokrovom. V pekač dodamo tudi peteršiljevo korenino ter preostalo zelenjavo, ki smo jo narezali na manjše koščke (korenje, kolerabo, bučke, papriko in paradižnik).
4. Pekač pokrijemo s pokrovom in damo za 2 uri v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 170 °C.
5. Dodamo na lističe narezane gobe ter prilijemo podmet, ki smo ga naredili tako, da smo v kozarcu zmešali 1 žlico moke in 1 dl vode. Vse skupaj premešamo, pokrijemo s pokrovom in damo še za dodatnih 30 minut v pečico.
6. Ko je jed skuhana, vanjo vmešamo 1 žlico sesekljanega peteršilja. Ponudimo jo z njoki, ki jih zabelimo s krušnimi drobtinami.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 1. oktober 2024.