Nasveti

Recept na preizkušnji: Štajerski lonec

L.J.
5. 10. 2024, 07.00
Deli članek:

V kuharski knjigi Okusno 3 (pod njo se je podpisal Radoš Skrt, izšla je pri založbi Didakta) sem našla zanimiv recept za štajerski lonec. Avtor poudari, da se pri imenu jedi ni zmotil – v mislih ni imel pohorskega lonca, ki sicer res vsebuje nekaj podobnih sestavin, a boste v njem našli tudi ješprenj, fižol in krompir. »Gre za mojo verzijo enolončnice, pri kateri uporabimo dve vrsti mesa, veliko zelenjave, v sezoni tudi gobe in seveda tudi nekaj vina, brez katerega na Štajerskem pač ne gre,« pojasni.

Radoš Skrt
Štajerski lonec

Skuhamo lahko dve inačici jedi: gostejšo, ki je podobna golažu in poleg katere ponudimo njoke, ali pa redkejšo, kot klasično enolončnico na žlico, h kateri lahko ponudimo kos svežega kruha.

Sestavine za 5 oseb

  • 500 g svinjskega podplečja
  • 500 g teletine
  • olje
  • sol, poper
  • 2 žlički mlete rdeče paprike
  • 1 žlica moke
  • 500 g mešane čebule (rdeče in rumene)
  • 4 stroki česna
  • 150 ml rdečega vina
  • 1 l vode
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička majarona
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 300 g korenja (rumenega in rdečega)
  • 150 g rumene kolerabe
  • 300 g bučk
  • 150 g rdeče paprike
  • 150 g paradižnika
  • 200 g jurčkov ali mešanih gob
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 kg njokov
  • maslo
  • krušne drobtine

Priprava

1. Meso narežemo na manjše kose. V vroči naoljeni ponvi najprej na hitro popečemo polovico mesa. Med praženjem dodamo 1 žličko mlete paprike ter rahlo solimo in popramo. Po približno 2 minutah meso preložimo v skledo. Postopek ponovimo še z drugo polovico mesa. Popečeno meso v

skledi potresemo z moko in premešamo.

2. V vroči naoljeni ponvi počasi pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko se čebula rahlo zapeče, v ponev predevamo popečeno meso. Povišamo temperaturo in prilijemo vino. Pustimo, da vino vre kakšnih 30 sekund, nato prilijemo 1 l vode. Dodamo lovorova lista, majaron ter solimo in popramo.

3. Počakamo, da tekočina ponovno zavre, nato pa vse skupaj predevamo v litoželezni pekač s pokrovom. V pekač dodamo tudi peteršiljevo korenino ter preostalo zelenjavo, ki smo jo narezali na manjše koščke (korenje, kolerabo, bučke, papriko in paradižnik).

4. Pekač pokrijemo s pokrovom in damo za 2 uri v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 170 °C.

5. Dodamo na lističe narezane gobe ter prilijemo podmet, ki smo ga naredili tako, da smo v kozarcu zmešali 1 žlico moke in 1 dl vode. Vse skupaj premešamo, pokrijemo s pokrovom in damo še za dodatnih 30 minut v pečico.

6. Ko je jed skuhana, vanjo vmešamo 1 žlico sesekljanega peteršilja. Ponudimo jo z njoki, ki jih zabelimo s krušnimi drobtinami.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 1. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!