Nasveti

Janina zdravniška linija: Kako živeti s srčnim popuščanjem?

Uredništvo
11. 8. 2024, 07.00
Deli članek:

Pozdravljeni! Moj mož, star 75 let, ima popuščanje srca, povišan krvni tlak in holesterol. Vse to nekako ureja z zdravili. V zadnjem času pa mu zelo otekajo sklepi, čeprav jemlje tudi zdravila za odvajanje vode. Še posebno zatekle ima gležnje in občasno tudi kolena. Ko se to zgodi, nekaj dni ne more hoditi. Kakor hude bolečine pridejo in nekaj dni razsajajo po njegovem telesu, potem čez noč minejo. K zdravniku pa ga ne morem spraviti. Kaj mu svetujete, lepo prosim? Hvaležna bom za usmeritev. Šifra: srce

Radio Krka (arhiv)
Srčno popuščanje

Pozdravljeni! Moj odgovor bo splošen, da bo morda pritegnil še druge bralce. Upam, da ga bo prebral tudi vaš mož in se bo lažje odločil za obisk pri zdravniku, ki je potreben, ker bolečine, ki »razsajajo po njegovem telesu«, niso povezane s srčnim popuščanjem. Verjamem pa, da vama bo zapisano pomagalo pri lažjem razumevanju bolezni in boljšem ukrepanju. Srčno popuščanje je ena največjih zdravstvenih in socialnih težav, posebej v starosti, ko zelo slabša kakovost življenja. Bolezen prizadene skoraj vsakega tretjega človeka po 65. letu starosti. Lahko se pojavi pri vsakem že znanem ali še neznanem srčnem bolniku.

Človeško srce je biološka črpalka, ki s svojim delovanjem prav vsako celico telesa oskrbuje s krvjo. Srčna mišica se v povprečju skrči in potisne kri v ožilje 70-krat v minuti, torej okoli 100.000-krat v enem dnevu. Ob vsakem srčnem utripu se iz srca iztisne kri, ki obogatena s kisikom in hranili po ožilju priteče do vsake celice v telesu, teh je tudi več milijard. V povprečnem človeškem življenju znaša količina načrpane krvi kar 180.000.000 litrov! Za prilagajanje srčnega delovanja potrebam telesa skrbi natančen mehanizem, ki lahko ob telesnem naporu do petkrat poveča delovanje srca.

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, ki ga povzroči oslabljeno delovanje srca in je posledica različnih bolezni. Najpogostejši vzrok sta koronarna bolezen srca in povišan krvni tlak, ki traja vrsto let in ga ne zdravimo, ker »ne boli«. Redkejše so različne okvare srčnih zaklopk, bolezni srčne mišice (kardiomiopatije) in vnetja (miokarditis). Vse pomembnejši vzrok je tudi sladkorna bolezen. Ta bolezenska stanja povzročajo zmanjšano črpalno delovanje srca ali pa ovirajo vračanje krvi v srce. Zato se zmanjša količina krvi, ki jo srce iztisne, to pa povzroči manjšo in slabšo prekrvitev vsega telesa in ne zadošča več telesnim potrebam. Telo skuša najprej na različne načine popraviti oskrbo s krvjo in kisikom. Povečata se delovanje simpatičnega vegetativnega živčevja in izločanje različnih hormonov, zato srce hitreje utripa, pogosto neredno (aritmija), voda in sol pa se zadržujeta v telesu. Ti kompenzatorni mehanizmi so sprva koristni, saj vzdržujejo normalno količino krvi, ki se iztisne iz srca, pozneje pa škodijo, ker preveč obremenjujejo srce in povzročajo dodatno okvaro srčne mišice, in začarani krog je sklenjen.

Mateja Jordovič Potočnik
dr. Tatjana Zorko, spec. kardiologije in vaskularne medicine ter psihoterapevtka

O znakih

Znaki srčnega popuščanja se lahko razvijejo postopoma ali nenadno. Številne subjektivne težave in znaki opozarjajo na srčno popuščanje. V začetku bolnik opaža zmanjšano telesno zmogljivost, npr. vse težje hodi v hrib ali po stopnicah, ker začne težko dihati, posebej če med naporom govori ali prenaša težje breme. Vse hitreje se utrudi. Srčni utrip je pogosto nereden in prehiter.

Pri napredovanju srčnega popuščanja bolnik vse težje diha, tudi v mirovanju in ponoči, ko si mora dvigniti vzglavje ali v postelji celo sedeti. Take težave povzroča nabiranje vode v pljučih. Ko se nabira voda tudi drugod po telesu, se pojavijo otekline nog, trebuha, nabreknejo žile na vratu, otekajo trebušni organi, zato se prebava upočasni, zmanjša se tek. Ker otečejo jetra, ga boli pod desnim rebrnim lokom, poveča se trebuh. Pri zelo hudem srčnem popuščanju bolnik »diha na škrge«, je nemiren, se poti, pomodrijo mu ustnice, uhlji in prsti na rokah in nogah.

Vse naštete težave lahko povzročajo tudi druge bolezni, zato je pri sumu na srčno popuščanje nujno obiskati zdravnika, ki bo potrdil bolezensko stanje s preiskavami za ocenitev delovanja srca. Najboljša diagnostična metoda je ultrazvočna preiskava srca, ki ponudi številne podatke o delovanju srca in lahko opredeli, za kakšno vrsto srčne bolezni gre. Ko potrdimo diagnozo, moramo zdravniki opredeliti stopnjo srčnega popuščanja, ugotoviti, katera osnovna srčna bolezen je pripeljala do srčnega popuščanja, kateri so vzroki poslabšanja in kako bomo takega bolnika zdravili.

Živeti z boleznijo

Kako lahko »dobro« živite s srčnim popuščanjem? Ker je bolezen kronična, se je treba učiti živeti z njo. Potrebni so redni kontrolni pregledi pri osebnem zdravniku, ki vas bo po potrebi napotil h kardiologu ali drugim specialistom, vi pa boste morali upoštevati in udejanjati priporočila glede načina življenja in jemanja zdravil. Le tako je mogoče izboljšati kakovost življenja, olajšati obdobja, ko se bo bolezen poslabšala, in podaljšati preživetje. Treba se je zavedati, da je srce prizadeto in da ne zmore obremenitev, ki ste jih zmogli prej, čeprav se dokaj dobro počutite.

Danes imamo številna in dobra zdravila ter različne metode, s katerimi odstranjujemo težave, izboljšamo kakovost življenja in podaljšamo življenjsko dobo. Pogosto je potrebno kombinirano zdravljenje – torej zdravljenje z več zdravili hkrati, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, da bi imela čim boljši učinek. Žal se pri vsakem zdravilu lahko pojavijo tudi neželeni stranski učinki. Včasih je treba zmanjšati odmerek zdravil ali jih celo ukiniti in nadomestiti z drugimi. Zato je pomembno, da zaupate svojemu zdravniku, z njim sodelujete, sprašujete in ne ukrepate po svoje. 

Kako bo bolezen vplivala na vaše življenje, ni odvisno samo od tega, kako huda je, ampak predvsem od vašega odnosa do bolezni, s katero ste prisiljeni sobivati.

Treba se je zavedati, da lahko z urejenim življenjem veliko pripomorete k temu, da boste z boleznijo lažje, boljše in lepše živeli.

Upoštevajte naslednje pogoje:

1. Vzpostavite zaupanja poln odnos s svojim zdravnikom. Prosite, ne zahtevajte!

2. Skrbno upoštevajte navodila glede načina življenja in jemanja zdravil.

3. Prepoznajte in upoštevajte omejitve, ki jih je v vaše življenje prinesla bolezen, in izkoristite vse možnosti, ki jih imate.

4. Bodite telesno in duševno dejavni. Ne pretiravajte! Še vedno velja: nedejavnost škodi, prilagojena dejavnost krepi.

5. Bodite pozorni na telesno težo. Debelost je postala ena izmed najpogostejših bolezni našega časa in močno poveča tveganje za dodatno obremenitev srca. Že majhno znižanje čezmerne telesne teže veliko pripomore k omilitvi vseh zdravstvenih težav in izboljša telesno in duševno počutje.

6. Pravilno se prehranjujte. Obroki naj bodo kalorično in količinsko skromnejši in redni. Ker preveč soljena hrana povzroči zastajanje tekočine v telesu, ne uporabljajte kuhinjske soli. Preprost nasvet je, da hrane ne solite. Postopoma se boste temu privadili in ne boste hrepeneli po soli. Za boljši okus hrane lahko uporabljate zelišča.

7. Izogibajte se nikotinu v vseh oblikah, ker je strup za ožilje. Vsaka pokajena cigareta dodatno zoži žile in zmanjša ali prekine pretok krvi. Izogibajte se tudi alkoholu.

8. Ne živite s stresom! Stres, jeza, napetost, nezadovoljstvo, strah, skrbi sproščajo »stresne hormone«, ki povečajo srčni utrip in krvni tlak. Oboje dodatno obremenjuje srce in mu škoduje. Lahko se (na)učimo biti umirjeni in sproščeni.

9. Nabavite si merilnik krvnega tlaka in elektronsko tehtnico. Pišite dnevnik, v katerega si vsak dan zapišite vrednost krvnega tlaka in srčne frekvence ter telesno težo. V dnevnik tudi spadajo seznam zdravil in režim jemanja ter ocena (od 1 do 10) občutka utrujenosti, zadihanosti, otekanja nog. Tako boste sami hitreje prepoznali spremembe in pravočasno poiskali zdravniško mnenje.

10. Vsak dan si privoščite nekaj lepega, nekaj dobrega, nekaj veselega. Družite se z dobrimi in pozitivnimi ljudmi. Ne glejte in poslušajte slabih novic. Berite dobre knjige. Meditirajte in molite. Poskrbite, da boste imeli dobre odnose z ljudmi, posebej z bližnjimi. In prosite za pomoč, ko jo potrebujete.

Srečno in vse dobro voščim in privoščim!

Tatjana Zorko, dr. med., specialistka kardiologije in psihoterapevtka

Jana
Janina zdravniška linija

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste