Če ste navajeni na hudo sladko baklavo, naj vas opozorim, da je v tej inačici količina sladkorja močno zmanjšana – super za vse tiste, ki se radi posladkate, a nimate radi presladko. Po želji količino sladkorja seveda prilagodite. V vsakem primeru je tale tortica nekaj posebnega. Nekoliko drugačna, a odlična sladica, ki vas ne bo pustila ravnodušnih.
Sestavine
- 6 listov vlečenega testa
- 120 g stopljenega masla
- 100 g zdrobljenih ali mletih pistacij
- 120 g zdrobljenih ali mletih orehov
- 120 g medu
Za skutno torto:
- 750 g rikote ali skute
- 250 ml sladke smetane
- 6 jajc
- 50 g medu
- 70 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 ČŽ vaniljeve arome
- lupina 1 bio limone
- 75 g moke
- ščep soli
Za zgornjo plast oreščkov
- 65 g vode
- 130 g sladkorja
- 115 g nasekljanih orehov
Za premaz iz sirčka:
- 150 g kremnega sirčka (maskarpone)
- 100 g kisle smetane
- 45 g sladkorja v prahu
- 2 lista želatine
- 100 g zdrobljenih pistacij
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 24 centimetrov premažemo z oljem, dno pokrijemo s peki papirjem.
2. Vsak list vlečenega testa premažemo z maslom in položimo v pekač. Nekoliko zatlačimo ob stranice pekača in nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka testa. Presežek testa odrežemo okoli 1 cm nad robom pekača.
3. Orehe in pistacije malo prepražimo ter dodamo med. Dobro premešamo in razporedimo po plasti vlečenega testa.
4. Vse sestavine za cheesecake zmešamo ter vlijemo na oreščke in vlečeno testo.
5. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo še nadaljnjih 55–70 minut, odvisno od pečice.
6. Nož zapičimo v sredino torte – če izvlečemo čistega, je torta pečena. V nasprotnem primeru jo za nekaj minut vrnemo v pečico. Ohladimo.
7. Za zgornjo plast oreščkovlončku zmešamo vodo in sladkor ter vremo 5 minut. Prelijemo čez mlete pistacije in nekoliko ohladimo. Razporedimo po ohlajenem cheesecaku.
8. Za kremni premaz najprej v mrzli vodi namočimo želatino. Namakamo 10 minut.
9. Skupaj zmešamo kremni sirček, kislo smetano in sladkor. Želatino ožamemo in razpustimo na nizki temperaturi. Polovico preliva segrejemo in vanj vlijemo raztopljeno želatino. Združimo s preostankom preliva in prelijemo čez torto.
10. Postavimo v hladilnik za kako uro, da se strdi. Ohlajeno okrasimo z zdrobljenimi pistacijami.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.