Nasveti

Nekoliko drugačna sladica: Cheesecake baklava

Sanja Gačnik, kulinarični blog La Sanja (www.lasanja.si)
13. 3. 2023, 08.00
Deli članek:

Tale recept združuje najboljše iz obeh svetov – vlečeno testo, oreščki in med zastopajo baklavo, sočen in bogat skutni nadev, tokrat z noto vanilje in limone, pa cheesecake oziroma po naše skutno torto.

Shutterstock
Cheesecake baklava

Če ste navajeni na hudo sladko baklavo, naj vas opozorim, da je v tej inačici količina sladkorja močno zmanjšana  – super za vse tiste, ki se radi posladkate, a nimate radi presladko. Po želji količino sladkorja seveda prilagodite. V vsakem primeru je tale tortica nekaj posebnega. Nekoliko drugačna, a odlična sladica, ki vas ne bo pustila ravnodušnih.

Sestavine

  • 6 listov vlečenega testa
  • 120 g stopljenega masla
  • 100 g zdrobljenih ali mletih pistacij
  • 120 g zdrobljenih ali mletih orehov
  • 120 g medu

    Za skutno torto:
  • 750 g rikote ali skute
  • 250 ml sladke smetane
  • 6 jajc
  • 50 g medu
  • 70 g sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 1 ČŽ vaniljeve arome
  • lupina 1 bio limone
  • 75 g moke
  • ščep soli

    Za zgornjo plast oreščkov
  • 65 g vode
  • 130 g sladkorja
  • 115 g nasekljanih orehov

    Za premaz iz sirčka:
  • 150 g kremnega sirčka (maskarpone)
  • 100 g kisle smetane
  • 45 g sladkorja v prahu
  • 2 lista želatine
  • 100 g zdrobljenih pistacij

Priprava

1.  Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 24 centimetrov premažemo z oljem, dno pokrijemo s peki papirjem.

2.  Vsak list vlečenega testa premažemo z maslom in položimo v pekač. Nekoliko zatlačimo ob stranice pekača in nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka testa. Presežek testa odrežemo okoli 1 cm nad robom pekača.

3.  Orehe in pistacije malo prepražimo ter dodamo med. Dobro premešamo in razporedimo po plasti vlečenega testa.

4.  Vse sestavine za cheesecake zmešamo ter vlijemo na oreščke in vlečeno testo.

5.  Pečemo 20 minut na 180 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo še nadaljnjih 55–70 minut, odvisno od pečice.

6.  Nož zapičimo v sredino torte – če izvlečemo čistega, je torta pečena. V nasprotnem primeru jo za nekaj minut vrnemo v pečico. Ohladimo.

7.  Za zgornjo plast oreščkovlončku zmešamo vodo in sladkor ter vremo 5 minut. Prelijemo čez mlete pistacije in nekoliko ohladimo. Razporedimo po ohlajenem cheesecaku.

8.  Za kremni premaz najprej v mrzli vodi namočimo želatino. Namakamo 10 minut.

9.  Skupaj zmešamo kremni sirček, kislo smetano in sladkor. Želatino ožamemo in razpustimo na nizki temperaturi. Polovico preliva segrejemo in vanj vlijemo raztopljeno želatino. Združimo s preostankom preliva in prelijemo čez torto.

10.             Postavimo v hladilnik za kako uro, da se strdi. Ohlajeno okrasimo z zdrobljenimi pistacijami.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

Zanimivosti

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih