Ljudje

Pri nas jemo dober kruh in še boljšega bomo

Marija Šelek
15. 6. 2020, 22.00
Deli članek:

Peka kruha z drožmi je za nekatere modna muha, v resnici pa gre obujanje skoraj pozabljenega znanja, ki pride v karanteni, ko so police s kvasom izropane, še kako prav. Če so prav droži krive, da je domač kruh še bolj slasten, skorja še bolj zlato zapečena in omamnega vonja, potem se taki modni muhi predam tudi sama. In sem se. Nekaj krivde za to nosi tudi ravno prav glasna Anita Šumer, katere poslanstvo je čim več ljudi naučiti, kako peči boljši kruh. Peka z drožmi je v koronadobi doživela razcvet, Anitina skupnost Drožomanija pa je dobila na podlago 12.000 še dodatnih 10.000 članov.

Mateja Jordovič Potočnik
"Droži so me spremenile. So šola v potrpežljivosti in vztrajnosti. Zaradi njih se umiriš. To je počasen kruh za hitro življenje."

V kruhu in drožeh je s srcem in dušo. Delček njene duše je lani odšel s pokojnim možem, zaradi katerega se je sploh zavrtela v drožni krog in s katerim sta bila skupaj pol njenega življenja. »Od osemnajstega leta,« prida, medtem ko si briše solze. In ko samo za trenutek njen smeh utihne. »Z vsakim kruhom, ki ga spečem, je Sašo vedno zraven.«

Ga je vzela bolezen, potiho vprašam, ko sediva na klopci pred vhodom v slaščičarsko kuhinjo restavracije Evergreen v Smledniku, dan pred izidom njene druge knjige. »Odločil se je, da gre.« Zakaj? »Kdo bi vedel.« Nič ni napisal, nič pustil za sabo. »Ampak če ne bi bilo Saša, jaz ne bi počela, kar počnem.« Ji je kdaj rekel, da je preveč zagrizla v kruh? »Ne, to naju je povezalo, skupaj sva drožila, skupaj sva vse to počela, potovala, kar sva si vedno želela.« Oba sta se  pred nekaj leti z Lovrenca na Pohorju preselila v Slovenj Gradec, ker je Sašo, diplomirani zdravstvenik, dobil službo v slovenjgraški bolnišnici. »Kar se je začelo iz ljubezni, se tudi z ljubeznijo nadaljuje.«

Da se je po tako težki preizkušnji pobrala, so ji najbolj pomagale droži, podpora drožomanov in drožomank, njihove vedno tople besede in prijateljice, ki so ji že od nekdaj vedno stale ob strani. »Pečem, kadar se jočem, in pečem, kadar se smejem.«

Povabilo v knjižnico. Pri Aniti Šumer me ne zanima, koliko knjig je prodala in ne koliko nagrad je dobila, pri njej je fascinantno to, kako je uspela spodbuditi tako veliko ljudi k peki kruha z drožmi, pri čemer je znala izkoristiti družbena omrežja, vendar tega (vsaj sprva) ni premišljeno načrtovala. »Seveda je fino pogledati na prodajo knjig, fino je imeti delavnice po svetu, ampak srce mi najbolj zaigra, kadar vidim, koliko ljudi sem navdušila za peko. Da, zagotovo si lahko rečem ambasadorka peke z drožmi kot tudi prve knjižnice droži na svetu ter spletne pobude The quest for sourdough.«

S svojim drožnim divjanjem je leta 2012 žela predvsem začudene poglede in dvignjene obrvi, vendar je to ni ustavilo pred objavljanjem svojih pekovskih izdelkov. Tako aktivna je bila, da jo je opazil Karl de Smedt in povabil na ogled prve svetovne knjižnice droži v Belgijo, katere glavni skrbnik je. Ko je začela brskati, kam so jo povabili, je izvedela, da za tem stoji Puratos, eno največjih globalnih podjetij v industriji pekarstva in slaščičarstva. Radovednost jo je torej pripeljala h Karlu, tam se jih je zbralo 13 pekov profesionalcev in amaterjev z vsega sveta. Tri dni so se pogovarjali in debatirali o drožeh ter pekli. »Bilo je neverjetno. Zadnji dan so nam predstavili spletno pobudo, kjer lahko vsak registrira svoje droži in prispeva k spletni knjižnici droži, v kateri hranijo 1800 registriranih vzorcev. Puratos namreč verjame, da se prihodnost kruha skriva v njegovi preteklosti. Da so droži torej naša prihodnost. Belgijska izkušnja je bila zame življenjska preokretnica.«

Kdo je bil prvi? O tem, kdo je v naši deželi prvi začel na veliko govoriti in učiti o peki z drožmi, je verjetno nesmiselno debatirati. Jože Senegačnik, diplomirani pravnik in predavatelj svetovne slave na področju računalništva, je prvo kulturo kislega testa v Slovenijo prinesel iz Amerike leta 2007, našim bralkam in bralcem pa smo tudi že predstavili znanstvenico Natašo Đurić, ki je geodezijo zamenjala za raziskovanje droži in peke v kuhinji slovite Ane Roš ter napisala krasno knjigo Kruh z drožmi. Nataša je začela razmerje z drožmi leta 2011, Anita Šumer pa se je vanje zaljubila leto pozneje ter ta način peke tudi najbolj popularizirala. S pomočjo svojih droži, ki jih je poimenovala Rudl. Mehurčkast zaklad prijetno mlečnega vonja.

Več v reviji Zarja Jana, št. 24, 16. 6. 2020

Mateja Jordovič Potočnik
»Za razmah drožomanije je poskrbela korona.«

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!