© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Kuha tudi v sanjah


MARIJA ŠELEK, marija.selek@delo-revije.si
11. 5. 2010, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preprost slovenski fant iz revne družine je postal eden največjih kuharskih mojstrov - pa ne samo v Sloveniji. Njegovo restavracijo JB v Ljubljani so mednarodni gurmanski kritiki, chefi in različne kulinarične eminence uvrstili na prestižno San Pellegrinovo lestvico 100 najboljših restavracij na svetu. Janez Bratovž si niti v sanjah ni upal pomisliti na kaj takega. Čestitke dežujejo in Bratovž je na kulinaričnega oskarja upravičeno ponosen.

Kuha tudi v sanjah

To je še ena zgodba o uspehu. Preprost slovenski fant iz revne družine je postal eden največjih kuharskih mojstrov – pa ne samo v Sloveniji, v kateri je po njegovem mnenju kar nekaj kandidatov za Michelinove zvezdice, temveč tudi na svetu. Njegovo restavracijo JB v Ljubljani so mednarodni gurmanski kritiki, chefi in različne kulinarične eminence uvrstili na prestižno San Pellegrinovo lestvico 100 najboljših restavracij na svetu. Janez Bratovž si niti v sanjah ni upal pomisliti na kaj takega. Čestitke dežujejo in Bratovž je na kulinaričnega oskarja upravičeno ponosen.

 

Ko je pred tremi meseci prejel kuverto z napisom zaupno in je v njej videl črno na belem, da je njegova restavracija uvrščena med 100 najboljših na svetu, je mislil, da ga bo konec od šoka. Prvič se je zgodilo, da se je na San Pellegrinovo lestvico, ki jo vsako leto objavi britanska revija Restaurant, uvrstil kakšen Slovenec. O tem je Janez Bratovž moral molčati vse do slavnostne razglasitve v Londonu, ko je tudi izvedel, da je restavracija JB na 89. mestu. Za njo so kar štiri restavracije, ki se kitijo s tremi Michelinovimi zvezdicami!


»Včasih sem po tihem in na skrivaj sanjal o tem, vendar si svojih želja nisem nikoli upal izreči na glas. Niti svoji ženi si tega nisem upal priznati. Vsako leto sem komaj čakal, da bom videl lestvico, in nikoli si nisem mislil, da bom na njej kdaj zagledal svoje ime!« pravi Janez Bratovž in pomembnost lestvice ter slavnostne razglasitve podkrepi z občudovanjem nabora imen, ki so se skupaj z njim znašli na zanj neverjetnem dogodku. Tega bi lahko primerjal z oskarji, s kulinaričnimi oskarji. »Lestvic najboljših restavracij je lahko veliko, a ta je najpomembnejša. Nikoli namreč na enem mestu ne bi mogli srečati toliko slavnih chefov, kot so Ferran Adria (razglašen za najboljšega kuharja desetletja, op.p.), Keller, Ducasse, Massimo Bottura, Heston Blumenthal.«
Poleg chefov 100 najboljših restavracij je bilo na slovesni prireditvi, ki se je začela z degustacijo najodličnejšega angleškega slow fooda, tudi 300 novinarjev z vsega sveta. Med njimi je Janez Bratovž prepoznal kar štiri, ki so se že mudili v njegovi restavraciji. Prepričan je, da so bili tudi ocenjevalci. Na tako lestvico se lahko namreč uvrstiš samo tako, da te oceni najmanj 30 ocenjevalcev, članov 806-članske akademije, ki presoja, katera restavracija si zasluži biti med najboljšimi. Da si med milijoni restavracij na svetu sploh izberejo tvojo, je potemtakem že uspeh!


Pričakujemo lahko jedce z vsega sveta. Janez Bratovž je kuhar 33 let, 18 let vodi lastno restavracijo in je dejaven tudi v mednarodnih vodah. Prav tako je bila v mednarodni javnosti dobro sprejeta in odlično ocenjena njegova nedavno izdana knjiga Zemlja – morje: okusi iz Slovenije. Tako pri njem svoje brbončice razvajajo številni zanimivi jedci, ki jih radovednost in očitno tudi naloga ocenjevalcev prinese na Miklošičevo v Ljubljano. »Spomnim se, da je bil pri nas neki gospod, za katerega me je zanimalo, od kod prihaja, in ko je plačal s kartico, sem izvedel za njegovo ime. Povedal je, da je iz Salzburga, kjer je glavni profesor na priznani gastronomski fakulteti. Kaj drugega bi počel tukaj? Mene verjetno ni prišel gledat!«
Po naključju se je v pogovor v restavraciji nekoč zapletel s finskim novinarjem, ki ga je opazil tudi na prireditvi v Londonu.

Več v Jani, št. 19, 11. 5. 2010

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.