Dan odprtih vrat na Bajnofu



V četrtek, 15. 10. 2015, je tako kot vsako leto doslej Center biotehnike in turizma – Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, ponovno odprl svoja vrata. Tudi letos nas je presenetilo veliko število obiskovalcev. Kljub deževnemu dnevu so nas obiskali tako mlajši vrtičkarji kot starejši osmo- in devetošolci.
Dijaki osmih in devetih razredov so se zbrali v veliki predavalnici, kjer so jim naši dijaki predstavili programe, v katerih se izobražujejo: slaščičar, gospodar na podeželju, mesar, vrtnar in cvetličar, hortikulturni tehnik, kmetijsko-podjetniški tehnik, naravovarstveni tehnik in biotehniška gimnazija.
Ko so spoznali programe, pa so se začele delavnice. Čisto vsak je lahko našel delavnico, ki mu je bila po godu, saj je imel na izbiro kar pestro ponudbo le-teh. Tudi dijaki smo malo »pofirbcali« naokrog. Na biotehnološki delavnici smo lahko opazili nasmejane obraze obiskovalcev, ki so ob pomoči dijakov tretjih letnikov gimnazije ugotavljali, koliko ocetne kisline je v kisu in ali je kis sploh primeren za prodajo. Med obiskom delavnice, kjer so pripravljali kokosove kroglice, so se nam pošteno cedile sline, ko smo opazovali, kako so spretno pripravljali zdrave kokosove kroglice iz prosene ali ajdove kaše, za boljši okus pa so jim dodali kakav, marmelado, vaniljev sladkor ali konopljino moko. Med njihovo pripravo so s poskušanjem različnih okusov trenirali svoje brbončice.
Pokukali smo tudi v delavnico Prostovoljno sejem in žanjem srečo, kjer so dijakinje naše šole obiskovalce seznanile s prostovoljstvom. Vsak je imel možnost, da je pri skupnem pogovoru v krogu delil svoje izkušnje in mnenja z drugimi. Obiskovalci so imeli na voljo še veliko drugih zanimivih delavnic, kot so naravovarstvena delavnica, delavnica Sistematika žuželk v praksi … Ko smo povprašali naključne mimoidoče, kako se jim zdijo delavnice in na splošno cela šola, so bili vsi prijetno presenečeni, navdušeni in zadovoljni z obiskom.
Zopet je naš večnamenski prostor pokal po šivih zaradi velikega števila radovednih otrok in odraslih, ki so imeli kaj videti. Z zanimanjem in dobro voljo so se ustavljali pri različnih stojnicah, kjer so se lahko naučili kaj novega od izdelave šopkov, pomembnosti ločevanja odpadkov, ogledali so si lahko celo hotel za žuželke in podrobneje spoznali različne programe kmetijskih in gostinskih smeri. Lahko pa so poskusili tudi zdrave dobrote izpod rok naših dijakov: palačinke, različne slaščice, solate, čaje, kruh in še in še. Tisti pogumnejši pa so stopili tudi do našega posestva, kjer so jih pričakale radovedne živali – od krav, konjev pa vse do vietnamskega prašička.
Vtisi bodočih dijakov so bili različni, a večini je bilo všeč, da so lahko bolje spoznali našo šolo in se bodo lažje odločili, kam naprej. Vsi upamo, da so se na »Bajnofu« počutili domače in sprejete ter da se jih bo čim več odločilo šolanje nadaljevati tukaj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se