Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Slovesna podelitev zvezdic
Čas branja 1 min.

Znani bodo letošnji Michelinovi izbranci


Dusa Komprej
12. 6. 2025, 05.48
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slovenski kuharski mojstri bodo na današnji slovesnosti prevzeli Michelinove zvezdice za leto 2025.

Ana Roš
Profimedia
Hiša Franko v Kobaridu je postala prva slovenska restavracija z Michelinovo zvezdico.

Pri Slovenski turistični organizaciji v sodelovanju z globalno priznano znamko Michelin že šesto leto nagrajujejo odličnost, kakovost in trajnost slovenske gastronomije.

Od prvega leta, ko je zvezdice prejelo šest restavracij, do lanskega, ko 10 restavracij nosi skupno 13 zvezdic, so s pomočjo Michelina zabeležili milijonske dosege, zanimanje za slovensko gastronomijo pa se je izredno povečalo.

Čakanja in ugibanja o prejemnikih letošnjih Michelinovih zvezdic bo kmalu konec

Kdo je tokrat najbolj navdušil Michelinove inšpektorje, ki anonimno obiskujejo restavracije in plačujejo njihove obroke kot redne stranke. Restavracije ocenjujejo na podlagi petih meril: kakovosti sestavin, obvladovanju okusov in kuharskih tehnik, osebnosti in edinstvenosti kuharja, razmerja med ceno in kakovostjo ter doslednosti skozi čas, bo znano danes po 13. uri.

Priznanja bo najboljšim podelil Matjaž Han

Sprejem ob razglasitvi izbora Michelin Guide Slovenija 2025 bo v organizaciji Slovenske turistične organizacije tokrat potekal V kongresnem centru Brdo, kjer bo udeležence nagovoril gospodarski minister Matjaž Han in jim podelil priznanja.

Ena zvezdica pomeni, da gre za zelo dobro restavracijo v svoji kategoriji, ki ponuja kulinariko, pripravljeno po dosledno visokih standardih. Dve zvezdici pomenita, da gre za odlično kuhinjo vredno ovinka in postanka, saj gre za spretno in skrbno izdelane jedi izjemne kakovosti. Tri zvezdice pa so dokaz izjemne kulinarike, vredne posebnega potovanja. 

Slovenija je leta 2020 prejela prve Michelinove zvezdice

Pri tem naj še spomnimo, da je Slovenija prvo izdajo vodnika dobila leta 2020.

Hiša Franko v Kobaridu je namreč postala prva slovenska restavracija z Michelinovo zvezdico. Chefinja Ana Roš, znana po svojem inovativnem pristopu k tradicionalni slovenski kuhinji in uporabi lokalnih sestavin, je s tem pridobila mednarodno slavo.

Danes je v Michelinov vodnik uvrščenih 59 slovenskih restavracij. S tremi Michelinovimi zvezdicami se lahko od leta 2023 pohvali Hiša Franko, ki je prva slovenska restavracija s tremi zvezdicami, v svetovnem merilu pa jubilejna 140. restavracija, ki ima tako prestižno oceno.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.