Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kračevanje v Žužemberku


Besedilo: R. N., foto: FOTO Maver
17. 1. 2015, 20.30
Posodobljeno
01. 02. 2015 · 08:51
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dsc_9261.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
DSC_9261
dsc_9314.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Vlado Kostevc je spretno ponujal suhomesnate izdelke.
dsc_9267.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Franc Longar, izkušeni kračman
dsc_9270.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Ekipa župana Franca Škufce

Na god sv. Antona Puščavnika, ki je med drugim zavetnik živinorejcev, pastirjev in mesarjev, so žužemberški kračmani skupaj s tamkajšnjim turističnim društvom na turistični kmetiji Pucelj pripravili tradicionalno, že dvajseto kračevanje, na katerem so z licitacijo suhomesnatih dobrot zbrali 2.560 evrov.

Tudi letos bodo izkupiček namenili za obnovo žužemberških sakralnih spomenikov, predvsem za obnovo tamkajšnje podružnične cerkve sv. Roka, ki so jo v zahvalo po premagani kugi zgradili v 17. stoletju in če je v zadnjih letih ne bi tako skrbno obnavljali, bi jo zob časa že pošteno načel. »Doslej smo pri cerkvi že veliko naredili. Najprej smo obnovili zunanjost, potem smo se lotili notranjosti – tal, sten, elektrike in drugega. A še veliko je dela, med drugim bo potrebno kmalu obnoviti tudi stranski oltar, ki je v precej slabem stanju,« pove Franc Longar, kračman z dolgoletnimi izkušnjami, ki je bil pred dvema desetletjema poleg Franca Rojca in Janeza Pavla Glihe med največjimi pobudniki, da se obudi stari krajevni običaj.

Njihovo idejo so podprli tudi v turističnem društvu Suha krajina, saj se s tem ohranja kulturna, naravna in živa dediščina, pravi predsednik društva Vlado Kostevc. »Že pred drugo svetovno vojno so na takšen način zbirali denar za obnovo cerkve, pred katero so se zbrali številni okoliški prebivalci in v dar prinesli krače oziroma druge suhomesnate izdelke, ki so jih nato z licitacijo prodali. Na podoben način tudi danes poteka kračevanje,« je še povedal Kostevc.

Kot je zdaj že v navadi, so se za številne krače, klobase in druge dobrote najbolj potegovale tri ekipe, in sicer skupina žužemberškega župana Franca Škufce, suhokranjski konjerejci in žužemberški motoristi, ki so bili za zadnjo, praviloma najlepšo in tudi najdražjo kračo, pripravljeni najgloblje seči v žep. Zanjo so odšteli 640 evrov.

Ljudski običaj poznajo in ga praznujejo tudi ponekod drugod, vendar je kračevanju v Žužemberku posebno po tem, da vedno poteka na 17. januar. Da bi ga prestavili na drug termin, jim ne pade na misel.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.