FOTO: Kopa na Miklavžu bo gorela dva tedna


Na Miklavžu si je te dni spet mogoče od blizu ogledati tradicionalni prikaz oglarjenja. Šentjernejsko Društvo Gorjanske košenice je namreč že deveto leto zapored pripravilo kuhanje oglja. Konec tedna so kopo prižgali in kot vedno je to storila ženska roka – tokrat je ta čast pripadla Andreji Zaletelj.

Kot je povedal predsednik društva Slavko Bratkovič, za gorjansko kopo potrebujejo med 40 in 50 kubikov lesa, pričakujejo pa, da bodo ob vestnem dvotedenskem kuhanju oglja, ko bo tam vedno prisoten dežuren oglar, »pridelali« okrog tri tone oglja. Z njim bodo nekaj malega zaslužili za potrebe društva, a bistveno je ohranjanje tradicije. K tej gre tudi oglarski golaž, ki ga je za obiskovalce prvega dne skuhal Darko Bambič, sicer predsednik šentjernejskih vinogradnikov.

Seveda so še kako pomembne priprave na kopo, ki so se na Gorjancih pričele že poleti, s pripravo drv, ki jih ni treba malo. V glavnem gre za bukev. Les so dobili s čiščenjem Gorjancev, ki se - kot večina slovenskih gozdov – žal zaraščajo. Les je nato treba lepo zložiti, zastreti s steljo, travo, listjem ali slamo, ter nato zadelati z zemljo. Vse je točno določeno, učijo izkušnje, ravno tako pri kuhanju, ko oglar dva tedna živi s kopo. Zato so na Miklavžu postavili oglarsko bajto.

Približno dva tedna je torej na Gorjancih lepa priložnost, da se v živo spoznate s kulturno in tehnično dediščino naših krajev. Te dni bodo obiskovalcem, med njimi je že napovedanih veliko šolarjev, predavali član društva Gorjanske košenice, logar iz Zavoda za gozdove iz Novega mesta ter policist.
Namen Društva Gorjanske košenice ni le skrb za Gorjance in ohranjanje naravne in kulturne dediščine, ampak želijo mlade vzgajati za življenje v sožitju in skrbi za naravo in ekologijo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se