Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zgodba Herbersteinove kleti: Edini cilj – butična pridelava in kakovost


Majda Goznik
14. 5. 2022, 21.46
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zgodovina vin Kaučič je vezana na Herbersteinovo klet. Alojz Kaučič jo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kupil za shranjevanje svojega vina za gostilno. Pred tem pa tudi že manjši vinograd. V tistih časih se je v njegovi gostilni prodalo veliko vina, nekaj deset tisoč litrov letno. Vino pa so začeli stekleničiti leta 1982, najstarejša buteljka, ki jo je še danes mogoče kupiti, je sovinjon. Trgan je bil leta 1982, ustekleničen pa leta 1983. Uspešno vinogradniško in vinarsko zgodbo, ki jo je začel Alojz v Herbersteinovi kleti, danes nadaljujeta njegova hči Sara Kaučič Božič in njen mož Sebastjan Božič kot mlad prevzemnik.

1652359614_cg_herbersteinova_klet_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Sara ob tem pove, da so bili vinogradniki že predniki po očetovi in mamini strani, kjer so bili tudi začetniki trsničarstva. Tako je njihova vinogradniška in vinarska zgodba stara že čez sto let.

Vinska trta večinoma vseh sort (šipon, renski rizling, laški rizling, rumeni muškat, sivi pinot, traminec ...), je posajena na 1,8 ha površin na treh lokacijah, v Bodkovcih, za kletjo in nekaj malega za hišo v Juršincih. Pridelava vin Vinogradništva Kaučič-Božič poteka na tradicionalen način, večino dela v vinogradu opravijo ročno. Trudijo se, da bi bilo vino pridelano čim bolj naravno, s čim manjšo uporabo zaščitnih sredstev, vreme pa je tisto, ki narekuje njihovo pogostost uporabe. Preša je pnevmatska, takšna, kot je bila, jo uporabljajo še naprej. Zaradi dobre mikroklime v kleti ne potrebujejo klimatskih naprav. Vse pridelano vino ustekleničijo kot zvrst in couve.

Vinogradništvo Kaučič-Božič (Herbersteinova klet) je na vinskih ocenjevanjih začelo sodelovati prejšnje leto. Za sovinjon so v Gornji Radgoni prejeli srebrno priznanje. Zaradi epidemije v zadnjih dveh letih tudi ni bilo veliko ocenjevanj in vinskih dogodkov, na katerih bi se lahko predstavili. Letno napolnijo nekaj tisoč steklenic buteljčnega vina, ki ga je treba prodati. Najlažje ga prodaš, če hodiš na vinske sejme, kjer se lahko tudi izkažeš s prejemom priznanja, sta povedala Sara in Sebastjan.

Kakovost traminca prepoznali doma in na tujem

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.