Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Završka družina Kotolenko: 24-letni Gregor je predan vinarstvu


Estera Korošec
26. 8. 2022, 21.39
Posodobljeno
27. 08. 2022 · 11:32
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Na obronkih vzhodnih Haloz, v Goričaku, tri generacije družine Kotolenko združujejo svoje izkušnje ter znanje s področja vinogradništva in vinarstva. Pohvalijo se lahko z eno izmed tehnološko najbolj opremljenih kleti v Sloveniji. Njihovi vinogradi so na območjih, kjer so odlični pogoji za rast vinske trte in pridelavo zdravega ter kakovostnega grozdja. To potrjuje tudi letos pridobljenih pet odličij (dve srebrni in tri bronasta) – med njimi tudi najboljša ocena Štajerske Slovenije za šipon na ocenjevanju vin Decanter v Londonu, ki slovi kot najprestižnejše vinsko ocenjevanje na svetu.

1661438409_ek_kotolenko_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Pri delu pomagajo vsi družinski člani, najmlajši Gregor, ki je star komaj 24 let, pa se je odločil nadaljevati družinsko tradicijo.

Z Gregorjem se najprej odpeljeva v njihove vinograde, ki se razprostirajo na okoli trinajstih hektarjih površin (45.000 trsov), od tega jih je nekaj manj kot polovica na hrvaški strani. Zaradi tega nimajo večjih težav,saj so vsi vinogradi v neposredni bližini kleti, z obmejnimi prepustnicami pa lahko mejo prehajajo nemoteno. Večino strojnega dela v vinogradih opravita skupaj z očetom Slavkom. Mama Marija, inženirka agronomije, ima glavno besedo pri tem, kdaj je primeren čas za rez vinske trte, pa pletev, vršičkanje, mulčanje ali škropljenje.

Gregor, ki zaključuje magistrski študij živilske tehnologije v Ljubljani, je pred časom prevzel aktivnosti, povezane s predelavo grozdja in pridelavo vina v kleti.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.