© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

To vas bo presenetilo: mikrovalovka kot pomočnik za razkuževanje in peko


Uredništvo
22. 8. 2025, 20.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mikrovalovno pečico po navadi uporabljamo za pogrevanje hrane. A mikrovalovna pečica nam omogoča tudi nekatere druge koristne trike.

mikrovalovna pečica
Profimedia
Mikrovalovna pečica je eden najbolj priročnih gospodinjskih aparatov, ki nam prihrani marsikatero minuto.

Če ste do zdaj mikrovalovno pečico uporabljali zgolj za pogrevanje jedi ali tajanje živil, vas bodo naslednje rešitve verjetno pozitivno presenetile in vam prišle zelo prav. Preizkusite jih.

Preprosto olupite česen

Se tudi vi zmeraj znova jezite, ko lupite česen? Vse, kar morate storiti, je, da stroke 15 sekund segrevate v mikrovalovni pečici pri moči 800 vatov. Voda v česnovih strokih bo ob segrevanju strok ločila od olupka in ta se bo oluščil kar sam. Enak trik lahko uporabite pri lupljenju šalotke ali druge čebule.

česen
Profimedia
Česen boste lažje olupili, če ga segrejete v mikrovalovni pečici.

Zmeraj svež kruh

Ste slabo zaprli vrečko ali pozabili kruh na kuhinjskem pultu in se je tam posušil? Povrnite mu mehkobo v mikrovalovni pečici. Štruco oziroma hleb zavijte v vlažno krpo in ga v mikrovalovni pečici segrevajte 20 sekund. Vlažna krpa bo kruh omehčala, a ne toliko, da bi se razmočil oziroma prežel z vlago.

Zmehčajte sladkor

Se je sladkor sprijel v trde grudice? Tudi v tem primeru je lahko rešitev mikrovalovna pečica. Potrebujete papirnato brisačo, navlažite jo in položite v vrečko s sladkorjem. Vrečko nato v mikrovalovni pečici pri zmerni temperaturi segrevajte 25 sekund. Vlaga iz brisače se bo prenesla na sladkor in ga tako zmehčala.

Pospešite vzhajanje

Odličen trik, kadar želite uživati v domačem, sveže pečenem kruhu, a se vam pri peki mudi. Z mikrovalovno pečico lahko namreč skrajšate čas vzhajanja. Vanjo postavite kozarec vode in testo v skodelici. Nato segrevajte približno tri minute pri najnižji moči ter pustite testo počivati nadaljnje tri minute. Postopek ponovite, le da drugič pustite testo počivati šest minut. To bo velikost testa podvojilo in pripravljeno bo za peko.

Več soka pri ožemanju

Citruse pred ožemanjem 15 minut segrevajte v mikrovalovni pečici. Toplota bo sprostila vlakna v sadju in napela membrane, in tako boste lahko iztisnili več soka kot sicer. Sok pa bo kljub segrevanju še zmeraj primerno hladen.

limone, limonin sok, ožemanje limon
Profimedia
Citruse nekaj sekund segrevajte v mikrovalovni pečici in iz njih boste lahko iztisnili več soka.

Spenite mleko

Nalijte mleko v steklen kozarec s pokrovom približno do polovice. Tesno zaprite in močno stresajte eno minuto. Odstranite pokrov in segrevajte v mikrovalovni pečici 30 sekund. Pena bo še narastla. 

Popečena slanina

Si želite ameriške hrustljave popečene slanine? Naj bo hitro in preprosto. Na plitek krožnik narobe položite posodo za kosmiče. Rezine slanine položite drugo ob drugo na kozico, pazite, da se ne prekrivajo. Krožnik s slanino položite v mikrovalovno pečico, slanino pa prekrijte s papirnato brisačo in pecite tri minute. Odlično, kajne?

Razkužite desko za rezanje

Ali vaša deska za rezanje smrdi kljub izpiranju z vročo vodo in detergentom? Očistite jo na preprost način in jo ob tem še razkužite. Desko po uporabi splahnite z vročo vodo in detergentom ter jo nato še mokro položite v mikrovalovno pečico. Časovnik nastavite na eno minuto. Mikrovalovi bodo v tem času ubili vse nevarne mikrobe.

E-novice · Njena

Prijavite se na e-novice in ostanite v koraku z novostmi iz sveta estrade, mode, lepote, odnosov ter idej za potovanja.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.