V razvoju prašičereje je še veliko prostora
Sveti Anton Puščavnik goduje 17. januarja, takrat praznujejo živinorejci, ki si še posebej na ta dan želijo veliko zdravja za svoje živali. Zelo razširjena je navada, da kmetje na god Antona prinesejo v dar prašičje krače, pleča in klobase. Sicer je na trgu malo domačega svinjskega mesa, vendar pa pomemben delež k samooskrbi prispevajo tudi domače koline, ki številnim družinam še vedno dajejo meso za lastno uporabo

Zanimanje za prašičerejo z leti pada in to se pozna tudi na samooskrbi s svinjskim mesom, saj je ne dosega niti 30 %. Obseg prireje prašičjega mesa se je sicer v zadnjih treh letih nekoliko povečeval, vendar ni dosegel števila iz leta 2014. Odkupne cene prašičev se nižajo tako v Evropski uniji kot tudi pri nas. V letu 2018 je bila odkupna cena v povprečju za 5 % nižja kot leto prej. Peter Pribožič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na ptujskem kmetijskem zavodu in poznavalec prašičereje, meni, da je najbolj problematično zmanjševanje plemenske črede.
Tradicija domačih kolin še živi
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se