© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Krška kmečka zadruga praznuje

Zgodba o cvičku - zgodba o uspehu


dolenjski-list
A. K.
13. 11. 2008, 17.15
Posodobljeno
03. 12. 2008 · 09:12
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_6760.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Direktor Kmečke zadruge Krško Janez Živič za manjšo porabo cvička poleg prometnega zakona krivi tudi po njegovem mnenju neprimerne reklame, naperjene proti uporabi alkohola. (Foto: A. K.)
janez_zivic_edited_2nd.jpg
A. K.
Direktor Kmečke zadruge Krško Janez Živič za manjšo porabo cvička poleg prometnega zakona krivi tudi po njegovem mnenju neprimerne reklame, naperjene proti uporabi alkohola. (Foto: A. K.)

Kmečka zadruga Krško je imela danes kar dva razloga za praznovanje. Zaključku trgatve se je letos namreč pridružila še 80-letnica ustanovitve Vinarske zadruge, katere delovanje se je iz Kostanjevice na Krki kasneje prestavilo v Vinsko klet Krško. Slednja je danes največja enota krške kmečke zadruge, katere najpomembnejša znamka je prav gotovo cviček, ki ga tržijo tudi v Konzorciju cviček.

Letošnji letnik v Posavju bo, kot ocenjujejo v Kmetijsko gozdarskem zavodu (KGZ) Novo mesto, kljub številnim vremenskim ujmam, zelo dober.

"Cviček ima letos lepo svetlo rubinasto barvo, veliko bolj značilno za cviček, za razliko od zadnjih treh let," je letošnji cviček strokovno ocenila enologinja Katarina Merlin.

Prav zaradi številnih zlorab svetlo rdeče rubinaste barve cvička pa so strokovnjaki iz novomeškega KGZ začeli razmišljati o spremembi dosedanjega pravilnika o tem dolenjskem posebnežu. Ohlapen pravilnik namreč omogoča, da se s pridelavo cvička ukvarjajo številni špekulanti, k i jih bolj kot kakovost vina zanima dobiček.

"Zgodba o cvičku, je zgodba o uspehu, imamo pa nek občutek, da hočejo določeni ljudje tudi to zgodbo izkoristiti v zasebne namene," je bil kritičen Samo Hudoklin.

Novomeški zavod je zato v sodelovanju s Konzorcijem cviček in Kmetijskim inštitutom Slovenije septembra začel s projektom Spremljanje nekaterih parametrov kakovosti in geografskega porekla cviček, v katerega so vključeni tudi trije posavski proizvajalci cvička in naj bi trajal približno dve leti. Glavni namen projekta je povečanje kakovosti in zaščita geografskega porekla cvička, ki se ga v Sloveniji letno pridela kar okoli 10 milijonov litrov.

Njegova poraba pa se je v primerjavi s preteklostjo, po besedah direktorja Kmečke zadruge Krško Janeza Živiča zmanjšala, na kar naj bi poleg gospodarske krize vplival tudi nov in strožji prometni zakon. V krški vinski kleti imajo tako na zalogi še nekaj letnika 2007, vendar pa računajo, da ga bodo prodali do sredine letošnjega decembra.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.