Z novo metodo do večjih razlik med cvički

##IMAGE-3320159##
Društvo vinogradnikov Raka je prejšnjo soboto prvo v Sloveniji izvedlo poskusno ocenjevanje cvička po novi metodi. Po več kot dvajsetih letih je bil tako narejen prvi večji korak k spremembi obstoječega pravilnika, ki bi ga lahko ob podpori ostalih društev spremenili v nekaj mesecih. Bistvo nove metode je parameter pitkosti cvička, ki doslej ni bil upoštevan, zato so razlike med dobrimi in slabimi cvički odslej veliko bolj očitne.
Na pomanjkljivosti obstoječega pravilnika so vinogradniki opozarjali že nekaj let, (pre) nizka ocena cvička na vinskih ocenjevanjih pa je bila tudi osrednja tema lanske okrogle mize na Raki. “Ta pravilnik velja že dvajset let, vino pa se je v tem času popravilo za sto odstotkov. To pa se ne vidi pri ocenah cvička, saj si za različno kakovost vina dobil 16 točk takrat in danes. Tu ni nobene logike,” je do obstoječega pravilnika kritičen predsednik raškega društva vinogradnikov Ivan Vizlar. Zaradi majhnega maneverskega prostora pri ocenjevanju – dobra in slaba vina so bila razvrščena v eni sami točki – so se na Raki odločili, da bodo v ocenjevanje vključili še parameter pitkosti cvička. Pobudo so podprli tudi strokovnjaki z ljubljanske biotehniške fakultete. “Pozdravljam pobudo raškega društva, da se za cviček naredi nekaj več, da bodo nastale večje razlike med dobrimi in slabšimi cvički. Naš posebnež zahteva posebno senzoriko, ki mu bo dala svoje mesto. Stvar mora iti naprej, ne sme stagnirati,” svoje mnenje o poskusnem ocenjevanju pove njegov vodja doc. dr. Mojmir Wondra.
Cviček je v zadnjih letih napredoval na vseh področjih in danes sodi med najbolj priljubljena slovenska vina. Za ohranitev ravni kakovosti pa bo po mnenju Katarine Merlin z novomeškega kmetijsko gozdarskega zavoda treba dvigniti prag ocenjevanja. “Če bomo spremenili pravilnik, bi morali vanj zapisati, da je cviček vino, ki dosega 15,5 točke. Če v lestvico samo za cviček uvedemo še parameter pitkosti, takoj dobimo večji razpon pri ocenjevanju,” pove Merlinova. Po novi metodi bi bila lahko razlika med posameznimi cvički tudi do dve točki, kar je velik napredek v primerjavi z obstoječim pravilnikom, kjer pitkost cvička ni upoštevana.
Novo metodo ocenjevanja dolenjskega posebneža trenutno še preučujejo. O njeni usodi bodo v najverjetneje odločala vinogradniška društva, ki morajo spremenjeni način ocenjevanja še preizkusiti. Če je po dvajsetih letih že napočil čas za spremembe na tem za vinogradnike občutljivem področju, pa bo jasno že kmalu.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se