Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Halozah in Slovenskih goricah le pol povprečnega pridelka grozdja


tednik
Mojca Vtič
4. 9. 2024, 04.52
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Medtem ko so zgodnje sorte že v večini končale fermentacijo oz. vretje v kleteh, se sedaj začenja glavnina trgatev. Visoke temperature v zadnjem obdobju so močno pospešile dozorevanje grozdja, tako letos beležimo drugi najzgodnejši letnik, in glede na napovedi bodo še vztrajale. Matej Rebernišek s ptujskega kmetijskega zavoda zato vinogradnike poziva, da naj upoštevajo osnovne napotke glede higiene, temperature grozdja, transporta …

1725281586_cg_trgatev_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Terenski svetovalec in izkušeni vinogradnik še pravi, da je bila letošnja pridelava grozdja v Halozah in Slovenskih goricah ena najzahtevnejših v zadnjem obdobju. Ne toliko z vidika varstva trte pred boleznimi, temveč zaradi samih ekstremnih vremenskih pojavov. »Spomladi se je začelo s spomladansko pozebo. Nizke temperature so povzročile škodo v vseh vinogradih. Sorte, ki zgodaj odganjajo, so lahko povsem pozeble (predvsem sorta muškat otonel). Pri večini drugih sort je mraz povzročil stres trtam, kar je prineslo motnje v cvetenju vinske trte in nato neenakomerno dozorevanje grozdja (nerazvite, manjše zelene jagode).« V poletnih mesecih so dodatno škodo zadala še neurja s točo. »Zaradi vseh teh vremenskih dogodkov v letošnjem letu se lahko v Halozah in Srednjih Slovenskih goricah pri večini vinogradnikov pričakuje od 20 do 50 % pridelanega grozdja na večletno povprečje,« ocenjuje Rebernišek.

Največji skok v ceni pri muškatu

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.