Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
KMETIJA OMERZU

Oče Ivan je kmetijo kmalu predal hčerki Manci - pametna poteza!


Besedilo in foto: L. Markelj<strong> </strong>
28. 9. 2020, 00.00
Posodobljeno
06:35
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

manca_001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Manca Omerzu z izdelki s kmetije.
manca_005.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Novo gospodarsko poslopje na Omerzujevi kmetiji je bilo nuja.
manca_002.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Oče Ivan s hčerko Manco - zaupanje, sodelovanje, pomoč...
manca_003.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Manca pred orehovim nasadom.

Običajno so družinska podjetja zagotovilo uspeha, ravno tako velja za kmetije. Če dela in se trudi vsa družina ter stremi k skupnemu cilju, dobri rezultati ne izostanejo. Tak primer je ekološka kmetija Omerzu iz Zgornje Pohance v Krajevni skupnosti Sromlje v brežiški občini.

Pred sedmimi leti jo je od očeta Ivana prevzela domača hči Manca, a brez sodelovanja družinskih članov: partnerja Aljaža, brata Janeza in njegove žene, upokojenih staršev Ivana in Ljudmile, ob večjih delih pa še drugih sorodnikov ne bi šlo, zlasti ko je treba veliko dela opraviti naenkrat in hitro. Opravil je na visokoležeči kmetiji na Kozjanskem, kjer na 2,5 hektarja zemlje gojijo orehe, stare sorte jablan, sivko, pridelujejo pa tudi med, vse leto veliko, največ pa jeseni.

Kmetija ni služba za osem ur na dan, tega se še kako dobro zaveda 33-letna Manca Omerzu iz Dečnega Sela, ki je sicer končala študij turistike in je že imela službo v turizmu, a se je po premisleku odločila za prevzem domače kmetije na Zgornji Pohanci. To pri mladih danes ni ravno pogosto.

»Videla sem, da bi v službi le nazadovala, delo v naravi, z zemljo pa me je privlačilo. Rada imam našo kmetijo. Všeč mi je tudi, da si lahko sama organiziram svoj čas,« pove Manca, ki poudari, da ni nepomembno, da ji oče od vsega začetka zelo zaupa in pomaga, podpira njene ideje in načrte.

Kako se je vse skupaj začelo, ko si je oče Ivan Omerzu kot samostojni podjetnik leta 1998 zapuščeno kmetijo na Kozjanskem najprej omislil kot oazo miru po napornem delavniku, a tam kmalu zasadil prvi nasad orehov in stare sorte jablan, kar predstavlja začetek ekološke kmetije, ter kako kmetujejo danes, kaj pridelujejo, kakšni izzivi jih čakajo v prihodnje, pa  več v aktualni številki Dolenjskega lista.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.