Miroslav Kosi: »Slovenskega sladkorja ni!«
Izdelano, predelano, vzrejeno, mnogokrat pa zgolj pakirano ali prepakirano, skupni imenovalec pa označba slovenski izdelek. To velja tudi za sladkor. Kajti sladkor iz sladkorne pese, ki zraste na slovenskih poljih, ni predelan na Slovenskem. V Sloveniji pakiran pa ni nastal iz sladkorne pese slovenskih kmetov.

Zadruga Kristal, ki povezuje pridelovalce sladkorne pese, od leta 2017 sodeluje s Hrvaško tovarno sladkorja (HIŠ), ki sladkorno peso podravskih in pomurskih kmetov predeluje v sladkor.
Sladkorna pesa, nekoč imenovana kraljica polj, je še pred zloglasno evropsko sladkorno reformo krepko prekašala pšenico in koruzo po prihodku. In tudi danes je tako. »Cena dobro kaže, saj gre za redko poljščino, ki bo imela v primerjavi z lani predvidoma višjo ceno,« je dejal predsednik Zadruge Kristal Miroslav Kosi.
V drugi polovici oktobra bodo kmetje iz Podravja in Pomurja pospravili okrog 100 hektarjev te sladke poljščine, kar je skoraj 30 hektarjev več kot lani. Odkup pese je že zagotovljen, kupec je znan.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se