Intervju: Franc Bogovič, evropski poslanec in posavski sadjar: Koronavirus razkril luknje v samooskrbi in krhkost kmetijskega trga



Leto 2020 je bilo razglašeno za Mednarodno leto zdravja rastlin. Povsod po svetu so načrtovali vrsto dejavnosti in dogodkov za osveščanje ljudi o pomenu skrbi za zdravje rastlin, ki so strateškega pomena za prehrano ljudi in živali, pa so ta prizadevanja v zadnjem času zasenčili ukrepi za zajezitev koronavirusa. Pa vendar: se človeštvo iz tega neobvladljivega položaja lahko česa nauči? Je res povsem samoumevno, da nam je po trgovinah vsak dan v letu na voljo širok izbor kmetijskih pridelkov? Kako pomembna je v kriznih razmerah samooskrba vsakega naroda? Kaj bi morali na podlagi aktualnih izkušenj spremeniti v naših glavah in kaj v globalni kmetijski politiki? O tem smo se pogovarjali z evropskim poslancem, uglednim poznavalcem sodobnih kmetijskih praks in politik ter izkušenim posavskim sadjarjem, Francem Bogovičem.
Aktualne razmere so tudi skrb za
zdravje rastlin postavile v povsem novo luč. Le zdrave
rastline lahko zagotavljajo zdrave pridelke in s tem
zadostne količine neoporečne hrane za ljudi in živali.
Kakšna je po vašem mnenju perspektiva slovenske in
evropske prehranske oskrbe?
Zanimivo je, da že govorimo o slovenski in evropski
oskrbi, kar še nekaj tednov nazaj ni bilo aktualno, vsi
so prisegali na skupni trg, a se je zdaj pokazalo, da je
precej krhek. V takšnih kriznih razmerah praktično ne
deluje. Na eni strani je težava v prepovedih izvoza, na
drugi pa v organizaciji logistike transporta. Kar prav
je, da se začnemo znova zavedati, da je prehranska
varnost ena od tistih, na katere moramo biti zelo
pozorni. V Sloveniji se soočamo z elementarno težavo, da
imamo premalo njivskih površin, na aktivnih pa ob
upoštevanju priporočil o kolobarjenju zelo težko
zagotovimo prehransko oskrbo z žiti in koruzo, ki je v
veliki meri povezana tudi z močno živinorejo. Na
področju pridelave zelenjave, na primer, bi razmere
lahko zelo hitro popravili, že v eni sami sezoni. Prav
zdaj je idealen in aktualen čas za razmislek o
ukrepanju. Tudi na področju živinoreje in sadjarstva bi
bila mogoča večja diverzifikacija. V skupini Evrosad,
kjer kot sadjar sodelujem, se s tem ukvarjamo že nekaj
let, ukrepe namreč zahtevajo težave na trgu jabolk.
Diverzifikacija bi omogočila večje količine pridelave.
Na evropskem kmetijskem trgu pa je že nekaj časa
aktualno pomanjkanje beljakovin, Evropa zelo veliko
beljakovinske hrane uvaža, ogromne količine soje, na
primer, iz Amerike. Tudi na razpravah v evropskem
parlamentu je v kontekstu koronavirusa vse bolj aktualen
termin samooskrbe. Prej je to veljalo za nekakšno tabu
temo, ves čas smo govorili o območju enotnega evropskega
trga.
Koronavirus je ustavil naša življenja, po trgovinah
ni več vsega v izobilju, ni vsak dan sveže zelenjave,
krompirja, solate vseh vrst … Spoznavamo, kako
pomembna strateška dobrina je hrana in da je
samooskrba v vsaki državi čim boljša. Kako v tem
kontekstu gledate na ukrepe EU, ki iz prometa jemlje
vedno nove in nove aktivne snovi za varstvo zdravja
rastlin?
Povsod po Evropi, pa tudi širše, smo bili potrošniki res
vajeni, da nam je na voljo vsega v izobilju. Postali smo
hudo razvajeni. Po drugi strani pa ugotavljamo, da
večina potrošnikov sploh ne pozna tehnologije
pridelovanja, pod pritiskom nevladnega sektorja in
močnih lobijev jih vse več zahteva hrano, ki je
pridelana brez uporabe sredstev za zdravje rastlin. V
zadnjih letih me kar malce preseneča, kako evropska
politika nekritično sledi temu javnemu mnenju. Prepričan
sem, da je to zelo nevarna igra. Doslej je bilo kaj
takega še mogoče, ker so globalni tokovi trgovanja s
hrano pač delovali, zdaj pa se že čuti odvisnost
evropskega kontinenta od hrane iz drugih območij, za
katere vemo, da visoki standardi pridelave, ki so
aktualni v Evropi, ne veljajo. Zavedati se moramo, da je
na svetu vedno manj ljudi, ki imajo takšen privilegij,
kot smo ga imeli mi, ki smo rasli na podeželju, v stiku
z naravo in preprosto razumemo procese pridelave hrane.
Kmetijska in prehranska stroka se bo morala bolj
posvetiti potrošniku in mu razložiti kruta dejstva, ki
veljajo na področju pridelave in ne morejo vedno slediti
javnemu mnenju, ki ga politika že nekaj let nekritično
povzema.
Ja, po eni strani veljajo ugotovitve, da je v EU
pridelujemo hrano po najvišjih svetovnih standardih,
po drugi pa vemo, da je nova evropska kmetijska
politika pripravljena te standarde, kljub opozorilom
strokovnjakov, da bo prišlo do izgube pridelkov, še
zaostriti. Kako ocenjujete takšna stališča?
Že znotraj različnih območij EU najdemo razlike v
standardih, na kar sem že večkrat opozoril in z
odgovornimi polemiziral o tem. Ko govorimo o
zmanjševanju uporabe sredstev za zaščito rastlin in
gnojil pri pridelavi hrane, bi morali biti bolj precizni
in ugotavljati izhodiščno stanje. Danska, na primer, se
je v neki politični deklaraciji opredelila, da bo leta
2023 celotno tamkajšnje kmetijstvo ekološko. Tisti, ki
poznamo zgodovino njihovega kmetijstva, pregnojenost z
dušikom, njihovi fjordi so praktično umrli zaradi
izcednih voda, smo do tega skeptični. Nizozemci, denimo,
intenzivni prašičerejci, imajo v pridelovalnih tleh
ogromne zaloge fosforja. Neodgovorno se mi zdi, da zdaj
kar po dolgem in počez govorijo o tem, kako bodo
zmanjšali porabo gnojil in zaščitnih sredstev za
rastline. To ne gre. Slovenija je tu v določeni
prednosti, saj je intenzivnost našega kmetijstva še
vedno pod evropskim povprečjem. Hrana, ki jo za
družinsko samooskrbo prideluje moja tašča, na primer,
nima nobenega bio ali eko certifikata, pa ji veliko bolj
zaupam kot tisti, ki je bila petkrat certificirana in jo
mora potrošnik v trgovini zato pošteno preplačati.
Mislim, da je skrajni čas za prevetritev in zbistritev
teh stvari, da bomo imeli jasna stališča in ne bomo
operirali zgolj z všečnimi floskulami in parolami.
Mislite, da bo aktualna kriza kaj vplivala na
evropske usmeritve, ki tvorijo t. i. Zeleni dogovor?
Bodo vaši kolegi v evropskem parlamentu začeli drugače
gledati na kmetijstvo?
Zeleni dogovor je zelo pomenljiv dokument, ki je doslej
bolj ali manj sledil zahtevam javnega mnenja, vsebuje pa
premalo konkretnih ukrepov, da bi sploh lahko razumeli,
kako si Frans Timmermans, ki bdi nad njim, predstavlja
delovanje v praksi. V tej krizi se je pokazala
ranljivost sistema. Res je, da imamo po vseh državah
neke blagovne rezerve, ki vzdržijo nekaj mesecev, a zdaj
vidimo, da so še s tem lahko težave, ne le količinske,
tudi logistične. Izkušnja s koronavirusom bo, po mojem
mnenju, marsikaj zelo, zelo spremenila. Verjetno si
danes sploh ne moremo predstavljati, kaj bo to pomenilo
za porabo hrane v turizmu, ki je v vsej Evropi obstal.
Naši sosedje, tako Hrvati kot Italijani, z močnimi
turističnimi destinacijami, ki tudi za slovenske kmete
predstavljajo močne trge z določenimi kmetijskimi
produkti, ne vedo, kako bodo izpeljali poletno sezono.
Mislim, da je v veliki meri že zdaj uničena. Nihče ne
ve, kaj bo dolgoročno z italijansko prehransko
industrijo, ki je bila doslej pomemben kupec slovenskih
surovin in posledično velik izvoznik … Takšna kriza
lahko precej zamaje ugled celo močnim blagovnim znamkam.
Nemogoče je v tem trenutku kar koli napovedati, gotovo
pa bomo morali biti zelo pozorni na posledice, ki bodo
brez dvoma močno prisotne še dolgo potem, ko bomo virus
uspešno obvladali. Odprla se bo vrsta novih vprašanj, na
katera se bo morala evropska politika absolutno odzvati.
Česa bi najprej zmanjkalo na naših krožnikih, če bi
se uresničil najhujši scenarij, da bi kriza trajala
vse do poletja, pred čemer svarijo nekateri
znanstveniki, in bi se preskrba s hrano omejila le na
domačo pridelavo? Zelenjave, sadja, mesa? Česa pa
imamo dovolj, tudi za primer daljše krize?
Ja, mislim, da bi se vsebina naših krožnikov res kar
precej spremenila, zlasti kar zadeva preskrbo s sadjem
in zelenjavo. Spremljal sem sprejemanje prvega
slovenskega interventnega zakona in sem v njem pogrešal
proaktivni del. Mislim, da bi morali opredeliti
spremembe, ki bi imele pozitivne posledice, ne le za
letošnje leto, ampak tudi za naprej. Morali bi sprejeti
podobne ukrepe, kot jih je Rusija po krimski vojni, na
primer, ko je Evropa uvedla embargo. Odgovorili so z
blokado uvoza evropske hrane in v nekaj letih bistveno
dvignili samooskrbo na mnogih področjih. Tudi Slovenci
bi lahko pridelali bistveno več sadja in zelenjave,
seveda pa bi morali pri prehranskih navadah bolj
spoštovati sezonskost in si omisliti kakšno ozimnico,
česar smo bili v preteklosti že vajeni. Tudi na področju
prašičereje imamo Slovenci že več let primanjkljaj, saj
smo jo nekako zanemarili, pa bi prirejo na zelo
enostaven način lahko spet dvignili, saj od ene svinje
lahko dobimo tudi do 20 pujskov na leto. No, malce večje
težave bi bile pri vzreji pitanih telet, ki jih zdaj
uvažamo z Madžarske, Slovaške in Češke … Za vrsto stvari
bo potreben tehten premislek, takoj nato pa odločno
reagiranje, da ne bomo ob podobnih krizah znova ’gasili
požara’. Če bo prihajalo do še večjih deviacij v
prehranski verigi, bo treba konkretno poseči vanjo.
Prepričan sem, da bi se iz danih razmer lahko naučili
tudi kaj pametnega za čas, ko bo koronavirus popustil.
V teh časih, ko mediji obveščajo javnost tudi o
vsebini blagovnih rezerv, smo bili mnogi presenečeni,
da med kmetijskimi proizvodi zajemajo le žita,
sladkor, olje, mlečne izdelke …, ni krompirja,
zelenjave in sadja. Imajo vsaj naši kmetje še kaj
zalog, da bodo v primeru, če se bodo meje povsem
zaprle, oskrbovali trgovine?
Pri nas, v Posavju imamo precej pridelovalcev zelenjave.
Še pred kakšnim mesecem so imeli velike težave, ker niso
imeli kje prodati čebule. Naši trgovci so jo uvažali,
domača menda ni cenovno ustrezala, ali pa ni
izpolnjevala njihovih parametrov. Zdaj pa, ko je
nastopila kriza, bi pridelovalci že napol gnilo lahko
pobirali z njive, pa bi šla v prodajo … Hočem poudariti,
kako hitro se v krizi razmere lahko spremenijo, dvomim
pa, da je po kleteh pri kmetovalcih zdaj toliko zalog,
da bi lahko oskrbovali potrebe potrošnje. V prihodnje bo
treba najti generalne rešitve v bolj trdnih dolgoročnih
odnosih med trgovino in domačimi proizvajalci. Toda v
nekaterih delih je naše kmetijstvo preslabo
organizirano, da bi lahko vse leto zagotavljalo
kakovostno ponudbo. Po drugi strani pa so bili naši
kmetje s strani trgovcev že prevečkrat izigrani. Ti so v
tujini našli kakšen kamion poceni solate, potem pa so
jim kazali račune in zbijali ceno njihovemu pridelku. To
bo treba dolgoročno urediti in še utrditi pomen lokalne
oskrbe. Spet se je pokazala nujnost uvedbe sistema
veletržnic, kjer bi se ponudniki slovenske hrane lahko
na organiziran način pojavljali s svojimi pridelki. Vseh
možnosti prav gotovo še nismo izkoristili, seveda pa bo
treba razmisliti tudi o postavitvi dodatnih namakalnih
sistemov, rastlinjakov in o zagotavljanju sredstev, ki
bi pomagala pospešiti kmetijsko proizvodnjo. Mislim, da
se bomo v prihodnje vrteli v manjših krogih, kot smo se
doslej. Mladi kmetje že zdaj dobro vodijo spletno
prodajo, prodajo na domu, treba pa bo urediti kartično
poslovanje in še kaj, kar bo nedvomno vplivalo na navade
potrošnikov po tej krizi. Najbolje bi bilo, če bi bili
na koncu vsi zmagovalci, tako pridelovalci kot
potrošniki.
Kakšne konkretne kmetijske ukrepe bi torej čim prej
morala sprejeti naša vlada?
Težko je reči, ampak prvi interventni zakon, ki je že
sprejet, je zelo omejen. Vključuje samo prepoved izvoza,
določa minimalno in maksimalno ceno in vsebuje neumnost
o nosilcu kmetije, ki se bo določal v sodelovanju z
občinskimi župani … Mislim, da še nismo tako daleč, da
bi vasi izumirale. Treba se bo odločiti za konkreten
korak in ga zelo hitro sprejeti, kajti zdaj, ko se delo
na poljih komaj začenja, lahko še zelo dobro vplivamo na
to, kaj bomo jeseni jedli. Nemudoma bi morali načrtovati
in pospešiti pridelavo zelenjave za prve prihodnje tri
mesece. S pametnimi ukrepi in politiko bi imeli že konec
maja, v začetku junija doma marsičesa dovolj, preko
poletja pa prav gotovo. Vlada bi morala takoj reagirati
s prestrukturiranjem programa Razvoja podeželja in s
poenostavitvijo birokratskih ovir za posodabljanje in
organizacijo kmetijstva.
Ne glede na politiko pa potrebnih količin zdrave
hrane brez sodobne tehnologije in uporabe sredstev za
varstvo rastlin danes ni mogoče pridelati. Tako
pravijo mnogi strokovnjaki. Potrošniki v prihodnjih 15
letih pričakujejo kar 80-odstotno zmanjšanje uporabe
teh sredstev, tudi tistih, za ekološko pridelavo. Bomo
po koronavirusu bolje razumeli, da moramo tudi
rastline ob napadu škodljivih organizmov zdraviti?
Morda bi se morali ob tem retorično vprašati: ali bi
tisti, ki danes tako zelo nasprotujejo cepljenju,
zavrnili tudi cepljenje proti koronavirusu, če bi ta
prizadel kakšnega člana njihove družine? Pred evropskimi
poslanci sem že velikokrat poudaril, da se tudi mi
zdravimo, če zbolimo, zaradi uspešne medicine in
farmacije rešimo marsikatero človeško bolezen, živimo
dlje, naše življenje je bolj kakovostno. Ko pa govorimo
o rastlinah in zdravljenju njihovih bolezni, za zdravila
nočemo slišati, čeprav je vzporednica jasna. Ta odnos
bomo morali spremeniti. Vemo, da registracija novega
sredstva za zdravljenje rastlin terja zelo dolgotrajen
postopek, evropska fitofarmacevtska industrija pa je že
zdaj v velikem precepu, ali se ji sploh izplača vlagati
v nov razvoj, saj se lahko zgodi, da bo sredstvo
prepovedano, še preden bo dokončno razvito. Znašli smo
se čudnem v položaju, ki nas lahko pripelje v zelo
negotov položaj pri zagotavljanju samooskrbe. Žal je
realnost takšna, da nas je na svetu vedno več, s čedalje
manj zemlje moramo prehraniti vse več ljudi, zato je
treba na te pojave znati ustrezno odgovoriti. Bojim se,
da nam bo segrevanje ozračja prineslo še številne nove
izzive, pojavljale se bodo nove bolezni in škodljivci
rastlin, na kar bomo morali biti pripravljeni. Ljudje so
še vedno prepričani, da ekološko pridelana hrana ni z
ničemer tretirana, pa ni tako, saj so tudi pri tem
načinu kmetovanja dovoljena določena sredstva za
zdravljenje rastlin. Doma imamo integrirano pridelavo
jabolk, za kar imamo pridobljen Global G. A. P.
standard, ki ni ekološki, ampak smo pod neprestanim
nadzorom. Jeseni nenapovedano pridejo kontrolorji,
vzamejo vzorce jabolk in jih pošljejo v analizo. Izvidi
pokažejo, da vsebujejo minimalne ostanke sredstev za
varstvo rastlin, včasih številke pokažejo komaj stotinko
tistega, kar je še dovoljeno, pa vemo, da so varovalni
faktorji že tako stokrat nižji od tistega, kar bi lahko
pogojno vplivalo na zdravje ljudi. Mislim, da gredo
ljudje pri teh stvareh predaleč, pridelovalci pa imamo
zaradi tega velike težave. Kolegi, ki imajo ekološko
pridelavo, pa mi povedo, da količina pridelka pri njih
absolutno preveč niha in jim pogosto ne omogoča
preživetja. V mokrem letu, na primer, se množično
pojavljajo plesni, v sušnem številni škodljivci, tega ne
morejo obvladovati, pridelka pa ni. Prav gotovo se bo
delež ekološke pridelave v prihodnje povečeval,
zataknilo pa se bo pri cenah. V Avstriji, kjer imajo
bistveno večjo kupno moč in 24 odstotkov vse pridelave
ekološke, je to precej lažje kot v Sloveniji, kjer si
večina potrošnikov ne more privoščiti množičnega
kupovanja takšnih pridelkov. Nevarno je tudi, da se bomo
s pretirano usmeritvijo na ekološko pridelavo ujeli v
zanko količinskih težav pri samooskrbi. Opažam, da se v
Evropi zelo poenostavljeno in nestrokovno uveljavlja
javno mnenje, ki ni niti malo naklonjeno integrirani
pridelavi, politika pa mu prepogosto nekritično sledi.
Zadnja tri desetletja smo kmetijstvo in kmetijsko
zemljo ščitili le deklarativno. Podatki kažejo, da smo
v tem času izgubili več kot tretjino njivskih površin.
Tam, kjer je nekoč rasla pšenica, se zdaj bohotijo
trgovski centri in tovarne. Ali lahko pričakujemo, da
nas bo ta kriza končno streznila?
Za drastično zmanjšanje obdelovalnih površin v Sloveniji
je odgovornih več dejavnikov. Eden od njih je
definitivno masovna, nekontrolirana pozidava, drugi pa
je dejstvo, da se nam je precej njivskih površin
zaraslo, zatravilo, na kar pogosto pozabljamo.
Samooskrbne njivice na bregovih, ki so jih včasih
obdelovali z volovsko vprego ali s konji, smo zelo hitro
zatravili ali jih spremenili v pašnike. Ampak to ni le
slovenska posebnost, tudi evropska kmetijska politika je
spodbujala ekstenzivnost pridelave. Bojim se, da
prihajamo v obdobje, ko bomo imeli bistveno premalo
njivskih površin, primanjkljaj hrane pa si bomo morali
priskrbeti iz tujih virov. Evropski delež obdelovalnih
površin na prebivalca je sicer bistveno večji kot v
Sloveniji, pa vendar ji ne uspe pridelati dovolj
beljakovinske krme, zato hinavsko uvaža gensko
spremenjeno hrano. Doma o GSO nočemo niti slišati ...
Zlasti v Sloveniji smo proti vsemu, kar je velika
težava. Tudi zato, ker smo množično opustili mikrooskrbo
na vrtovih, ki so v preteklosti zagotavljali ogromno
sezonskih pridelkov za domačo rabo. A v Posavju imamo še
dovolj površin. Če bi jih pametno opremili z namakalnimi
sistemi in rastlinjaki, bi lahko vse leto vsej Sloveniji
zagotavljali oskrbo z zelenjavo, pa še v Zagreb bi jo
lahko izvažali. Vendar se kmetje zdaj ne odločajo za
takšne investicije, saj bi že skoraj za vsak rastlinjak
ali pa silos potrebovali gradbeno dovoljenje in kup
druge, po moje nepotrebne dokumentacije. Ravno ta kriza
bi morala biti povod, da bi o marsičem temeljito
premislili in našli primerne odgovore. Potrebne bodo
hitre rešitve. Žive narave ne moremo varovati na
konzervatorski način, kot rimske izkopanine, denimo,
varujemo jo lahko le v zavezništvu kmeta, energetike in
infrastrukture. Tega bi se morale zavedati civilne
iniciative, ki so nastrojene proti vsemu, spoštovati in
upoštevati pa bi morale tudi strokovno mnenje.
Tako kot se je koronavirus v trenutku razširil po
vsem svetu, se vsak dan širijo tudi bolezni rastlin, s
transportom prihaja veliko novih škodljivcev, v
zadnjih letih smo ’spoznali’ vrsto tujerodnih
invazivnih rastlin … Kaj vas v zvezi s tem najbolj
skrbi?
Stvari, ki ste jih našteli, niso nič novega. Spomnimo se
primera, ko so skoraj vsi Irci pomrli, ko je k njim
prišla krompirjeva plesen. Podobno je v preteklosti
pustošila tudi trsna uš. Toda zdaj ko je svet globalno
povezan, ko so migracije del vsakdanjika, je pojav
bolezni in novih škodljivcev še bolj intenziven, hitrost
prenosa pa bistveno večja. V zadnjem času imajo največ
težav naši oljkarji, aktualna je svinjska kuga, ki se že
približuje našim koncem. Tudi invazivne rastline
predstavljajo velike težave, obrasle so že skoraj vse
ceste, težava pa je v tem, da so močno alergene in pri
mnogih ljudeh povzročajo neprijetne zdravstvene
simptome. Pri mojem zetu, vinogradniku, na primer, je
pred dvema letoma letina odlično kazala, potem pa je
prišla japonska muha, v dveh dneh popikala grozdje in
vse je zgnilo. Mislim, da bo takšnih pojavov vse več, ob
segrevanju ozračja se bodo pojavljali novi in novi
škodljivci. Soočiti se bomo morali z elementarnim
vprašanjem, ali bomo propad rastlin mirno gledali ali pa
bomo pripravili aktivne odgovore z dovoljenimi
fitofarmacevtskimi sredstvi.
V teh dneh je zelo aktualen tudi pojem karantena.
Bolj malo ljudi pa ve, da obstaja cela vrsta
karantenskih boleznih pri rastlinah. Kako nevarne so
za prehransko varnost in zdravje ljudi?
Karantena je pogost pojem v kmetijstvu, poznamo jo tudi
pri prevozu živali, denimo, ko jih veterinarji določen
čas zadržijo in preverijo, ali morda prenašajo kakšno
bolezen. Sicer pa tudi prej omenjena bolezen oljk sodi
med karantenske, prizadela je že precej nasadov v
mediteranskem svetu. Gotovo nas ob njihovem pojavljanju
čakajo veliki izzivi, zato se je evropska komisija s to
problematiko že precej ukvarjala. Uvožene rastline in
živali so zaradi možnosti karantenskih bolezni vsak dan
pod nadzorom inšpekcij, ta sistem dobro deluje, če ne
bi, bi bili ti pojavi bistveno bolj pogosti in
ogrožajoči.
Kako bo koronavirus vplival na letošnjo kmetijsko
pridelavo, saj prihaja sezona intenzivnega dela na
poljih? Imajo kmetje na voljo dovolj semen, gnojil,
škropiv?
V reproverigi že nastajajo težave. Uvoz sredstev za
zdravljenje rastlin, škropiv, na primer, je že popolnoma
zastal, na voljo bo le tisto, kar je še na zalogi po
trgovinah. Tudi zaloge gnojil so že zelo omejene, a za
koruzo jih bo menda še dovolj. Na tem področju smo
precej odvisni od uvoza iz Italije, pa tudi od drugod so
dobaviteljske verige pretrgane. Na srečo so kmetijske
trgovine po lokalnih okoljih, tako kot živilske, ostale
odprte. Upam, da si bodo kmetje lahko priskrbeli vse,
kar potrebujejo za zagon letošnje pridelave, a brez
težav verjetno ne bo šlo.
Kaj bi se moral vsakdo od nas naučiti iz položaja, v
katerega nas je pahnil COVID-19?
Človeštvo je na najbolj brutalen način spoznalo, kako
ranljiv in krhek je globalen svet, ki se bo moral v
kratkem spopasti z velikimi izzivi. Gospodarske
posledice koronavirusa bodo prav gotovo zelo velike.
Tudi v kmetijstvu. Pokazalo pa se je tudi, kako malo v
kriznih razmerah pomeni zaveza k solidarnosti med
državami v EU. Prevladal je nacionalni egoizem, Francozi
in Nemci so prvi zaprli meje, mi pa nikakor nismo mogli
do prepotrebnih mask in druge zaščitne opreme ... Upam,
da solidarnost ne bo padla na izpitu še med ljudmi v
lokalnih okoljih. Verjetno se bomo zdaj končno zavedli,
kako drug drugega potrebujemo in da od nadutosti in
ošabnosti ne moremo živeti. To bi morali spoznati tako
posamezniki kot politiki. Časa za premislek bo dovolj,
pametno bi ga bilo porabiti tudi za uvajanje sprememb v
prehranske navade, načine potrošnje, v mobilnost in v
dvig stopnje prehranske samooskrbe. Hrana je ena od treh
najpomembnejših strateških prioritet vsakega naroda,
zato moramo že zdaj poskrbeti, da bomo imeli ob podobnih
krizah dovolj domače.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se