
Firbasova viljamovka žanje mednarodne uspehe: V Londonu že tretjič srebrni
Na družinski kmetiji Firbas pridelujejo hruške sorte viljamovka in iz njih izdelajo žlahtno žgano pijačo že vse od leta 1987.

Tri desetletja vztrajanja pri enem in istem receptu so obrodila sadove, očetovo tradicijo pa danes nadaljuje sin Mitja s soprogo Moniko. Firbasova aromatična viljamovka je priljubljena daleč naokrog, njeno kakovost pa so prepoznali tudi v Londonu, kjer tekmujejo ponudniki z vsega sveta, saj so jo že tretje leto zapored nagradili z drugim mestom.
Od prvotnih 1.300 sadik jih danes raste že 7.000, in to na 3,6 hektarja velikem sadovnjaku. Posadili pa so tudi nov nasad hrušk, ki bo prvič obrodil čez tri leta. Ker je dela v njem veliko in zahteva celega človeka, se je Mitja, po izobrazbi sicer gradbenik, odločil, da se posveti sadjarstvu, za kar si je pridobil tudi ustrezno nacionalno poklicno kvalifikacijo. Ko bodo pobrali letošnji pridelek, se bo začela zahtevna žganjekuha, ki bo trajala čez vso jesen in zimo, včasih tudi po 15 ur na dan.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
3 °C
Oblačno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
7-dnevni obeti