Dobrote slovenskih kmetij obiskal tudi da Silva, generalni direktor FAO
Okusi slovenskega podeželja so bili minuli konec tedna združeni pod streho minoritskega samostana na Ptuju v okviru 27. Dobrot slovenskih kmetij. »Ta državna razstava je zagotovo eden tistih dogodkov, ki pomagajo ohranjati tradicijo in kulturno dediščino, prav tako se je veliko slovenskih posebnosti ohranilo ravno zaradi te razstave,« je na slavnostnem odprtju poudarila državna sekretarka Tanja Strniša.

Dodala je še, da državna razstava s svojo bogato bero odraža raznolikost slovenskega kmetijstva. »Naše kmetije so resda majhne in razmere za kmetovanje so neugodne, zato je celotna slika kmetijstva svojska, vendar v pozitivnem smislu. Na tako majhnem ozemlju se povezuje geografska različnost ter pestra bera kulinaričnih običajev, bogata kulturna dediščina in ta majhnost je naša prednost.«
In da si lahko raznolikost slovenskega podeželja na enem mestu vsako leto ogleda skoraj 10.000 ljudi, so zaslužne Dobrote slovenskih kmetij, ki so po besedah ptujskega župana Mirana Senčarja postale pomemben turistični produkt najstarejšega mesta. »Pomembno je tudi to, da lahko kmetje na Dobrotah pokažejo, kaj delajo doma. Prepričan sem, da so naše gospodinje vsaj tako dobri chefi, kot jih gledamo na televiziji, ob tem da morajo skrbeti še za kmetijo in družino.«
Največ podeljenih priznanj zlatega leska
Številni spremljevalni dogodki
Preberite več v torkovi izdaji Štajerskega tednika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se