Za četrtino preplačane malice in kosila
Jožica Šauperl Fridau, predsednica nadzornega odbora (NO), je svetnikom za zadnji lanski seji med drugim predstavila ugotovitve po pregledu ekonomske cene za prehrano na OŠ Benedikt v šolskem letu 2020/21.

Ekonomska cena prehrane je bila na osnovi podatkov iz leta 2019 izračunana oktobra 2020, vendar po priporočilih iz leta 1999, kar pomeni, da je šola pri izračunu upoštevala več kot dve desetletji let star normativ. V skladu s tem je bilo določeno, da šola za svoje potrebe potrebuje 2,63 kuharja, s čimer se v NO ne strinjajo. »Po naših izračunih so te potrebe v resnici za 6,6 odstotka manjše, posledično bi morala biti nižja tudi ekonomska cena, ki je zaradi stroškov dela preobremenjena. Poleg tega smo prepričani, da se je tehnologija priprave hrane v več kot 20 letih močno spremenila, zanesljivo pa se je skrajšal tudi čas njene priprave, česar pa v svojih izračunih nismo niti upoštevali.«
Zaradi stroškov dela slabša hrana?!
Nadzorni odbor je primerjal dejansko sestavo šolskih obrokov na OŠ Benedikt in tisto, ki je skladna z nacionalnimi priporočili, ter ugotovil odstopanja. Po priporočilih naj bi namreč stroški živil predstavljali 65 odstotkov stroškov celega obroka, v Benediktu pa jih manj kot polovico, natančneje 46 odstotkov. Po drugi strani naj bi stroški dela po priporočilu predstavljali 21, v resnici pa obsegajo 31 odstotkov vseh stroškov, iz česar gre sklepati, da so na račun stroškov dela (torej preveč zaposlenih) obroki manj bogati.
Zamudne obresti vračunane v ceno obroka tudi za redne plačnike
Povsem neupravičeno je, tako meni NO, da so v ceno obrokov všteti tudi sodni stroški in stroški odvetnikov.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se