Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sporno poljsko meso, salmonela in klanje športnih konj


Vida Božičko
11. 2. 2019, 22.55
Posodobljeno
12. 02. 2019 · 10:55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zaradi spornega poljskega mesa je vprašljiva kakovost slovenskega kebaba, v skladiščih so našli s salmonelo okužene pripravke za kebab, izbruhnila pa je tudi afera o nelegalnem klanju športnih konj na Gorenjskem. Vsi ti zapleti z mesom so prejšnji teden odprli veliko vprašanj. Ključno pa je, ali slovenski potrošniki še uživamo neoporečno in varno meso?

1549968865_cg_meso_govedina.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Že več kot teden razburja afera s poljskim govejim mesom, ki so jo razkrili novinarji. V poljski klavnici Elkopol so klali bolne krave brez veterinarskega nadzora, meso pa so označili in prodali kot zdravo. Poljska veterinarska inšpekcija je odredila umik in uničenje mesa, ki so ga v tej klavnici zaklali med 10. in 14. januarjem letos, vendar pa je to meso že prisotno na drugih evropskih trgih. Smo ga lahko zaužili tudi v Sloveniji?

»Situacija je pod nadzorom,« je zagotovila ministrica in dodala, da uprava za varno hrano opravlja kemijsko in mikrobiološko analizo tudi preostalih skladišč in mesa, ki bi potencialno lahko prišlo iz sporne klavnice.

Uprava za varno hrano je, potem ko je dobavitelj mesa prejšnji teden obvestil, da bi lahko bilo okoli dve toni pripravka za kebab iz sporne poljske klavnice, ugotovila, da gre za dve pošiljki kebaba. Prva pošiljka z datumom dobave 16. januar letos je znašala 1.577 kg, druga z datumom dobave 13. december lani pa 532 kg. »Za prvo pošiljko je na podlagi dokumentov o sledljivosti ugotovljeno, da meso ne izvira iz sporne klavnice in razsekovalnice na Poljskem,« so sporočili iz uprave. Pri drugi pošiljki pa je uprava pridobila dokumente, zato se sledljivost še preverja.

Podrobne analize pokazale še prisotnost salmonele ...

Zaradi afere padla prodaja kebaba

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.