Med Slovenci najbolj prepoznan znak zbrana kakovost
Novomeška fakulteta za ekonomijo in informatiko se je skupaj s partnerji in agencijo Mediana lotila projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti.

Vanj je sodila tudi raziskava o označbah kakovosti in lokalnih živilih, v kateri je junija letos sodelovalo 1007 anketirancev, ki so odgovarjali na vprašanja, kateri znaki so jim bolj ali manj poznani oziroma sploh neznani. O zmagovalcih ni bilo dvoma, saj je večina, 80 % vprašanih, kot najbolj poznano označila Izbrano kakovost. S 64 oziroma 56 % sta ji je sledila Ekološka pridelava – Kmetijstvo Slovenija oziroma Ekološka pridelava – Kmetijstvo EU, medtem ko se je poznavanje ostalih znakov kakovosti kljub številnim promocijam izkazalo za zanemarljivo.
Cena ostaja glavni nakupovalni faktor
Čeprav zavedanje o pomenu lokalno pridelane kakovostne hrane narašča, cena še vedno ostaja najpomembnejši faktor pri nakupovanju. Svežina in kakovost hrane sta šele na drugem oziroma tretjem mestu. Samo enajst odstotkov sodelujočih v anketi je ocenilo, da znak kakovosti vpliva na odločitev o nakupu izdelka. Kljub temu je polovica pripravljena plačati več za živila s strogim nadzorom kakovosti, nekaj manj za lokalno pridelano hrano, 40 odstotkov pa bi nekaj več denarja odštelo za hrano neposredno na kmetiji.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se